zondag 27 juli 2008

Als je geld hebt in Egypte mag bijna alles...

Kairo, 27 juli. In Egypte is met verbijstering gereageerd op een rechtelijke uitspraak vandaag waardoor de eigenaar van een veerboot die in 2006 zonk, vrijuit gaat.

Bij de ramp met de Al Salam 98 kwamen destijds 1034 mensen om het leven. In de rechtszaal kwam het tot schermutselingen tussen nabestaanden en de politie.

De rechter sprak de eigenaar, Mamdouh Ismail, en vier anderen vrij. Ismail heeft nauwe banden met de politieke elite. Hij was ten tijde van de ramp lid van het Egyptische Hogerhuis en leeft sindsdien in Groot-Brittannië. De aanklagers gaan in beroep tegen de uitspraak, meldde het persbureau Reuters.

De Al Salam 98 zonk onderweg van Saudi-Arabië naar Egypte met 1400 man aan boord. De meeste passagiers waren Egyptische arbeidsmigranten. Op het schip brak brand uit waarna het zonk.

Uit een parlementair onderzoek bleek dat de eigenaar met het schip bleef varen ondanks ernstige gebreken. De enige persoon die vandaag in de zaak werd veroordeeld tot zes maanden was een kapitein van een passerende veerboot. Hij zou de Al Salam 98 geen hulp hebben geboden.

Geen opmerkingen: