zondag 7 september 2008

Knetterende inflatie: 22-30%

De afgelopen maanden zijn de prijzen enorm omhoog gegaan in Egypte. Er is sprake van een officiele inflatie van 22%, maar naar verluidt is die in werkelijkheid wel 30% Het is zeker dat de doorsnee bewoner van dit land het de afgelopen maanden een stuk zwaarder heeft gekregen om de eindjes aan elkaar te knopen.

Toen we in maart in Nederland waren zagen we op het journaal op TV hoe er demonstraties bij fabrieken ten noorden van Cairo waren om hogere salarissen af te dwingen vanwege de inflatie. Sindsdien is het leven alleen maar duurder geworden - voor de gewone man hier een regelrechte ramp want de salarissen zijn niet of nauwelijks verhoogd. Wel heeft de president alle overheidsdienaren een 30 % salarisverhoging gegeven, maar de ambtelijke aanvangssalarissen zijn zo schandalig laag dat het niet veel uitmaakte. Bovendien werden tegelijkertijd de automatisch ingehouden premies zodanig verhoogd dat elk voordeel direct weer weg was.

De prijs van gesubsidieerd brood in de overheidsbakkerijen is gelukkig gelijk gebleven, maar omdat meer mensen financieel krap zitten, maken meer mensen daar gebruik van en zijn de rijen enorm lang. Tot voor kort haalde ik regelmatig ook dat gesubsidieerde brood, maar nu laten we het maar voor de mensen die het nodig hebben; ik ga bovendien echt geen uren in de rij staan om mezelf een euro uit te sparen.

Intussen voelen we de inflatie zelf ook in de portemonnaie, want grosso modo is alles dus zo’n 30% duurder geworden. Daarnaast is de waarde van de Euro de afgelopen weken flink gedaald. Ook voor ons is het dus lastig de eindjes aan elkaar te knopen.

Geen opmerkingen: