woensdag 17 december 2008

De Schoen van Bush... door Alexander Weissink, NRC

Door ALEXANDER WEISSINK KAIRO, 17 dec.

In Egypte is er maar één onderwerp van gesprek: de schoenengooier van Bagdad. Muntadhar al-Zeidi (29), de Iraak- se journalist die zondag tijdens een persconferentie zijn schoenen naar de Amerikaanse president wierp, is in het Midden-Oosten uitgegroeid tot een volksheld. Al drie dagen is Zeidi’s actie voorpaginanieuws. Vooral de onafhankelijke kranten pakken groot uit, zoals Al-Dustour dat vandaag een grote schoen over een zuur kijkende president Bush heeft afgebeeld. „Het is zijn verdiende loon”, zegt een oude man bij een kiosk in Kairo. De onderkop van Al-Dustour vraagt wie het lef heeft om een schoen naar de Arabische leiders te gooien. „De blijdschap is een climax van onze frustraties over de Amerikaanse regering en de slaafse houding van onze regimes”, zegt de man.

Wanneer de kioskhouder het filmpje vanaf zijn mobiele telefoon laat zien, leidt dat tot veel hilariteit, handenschudden en luidruchtige felicitaties. Ook in de praatpogramma’s van de Arabische satellietzenders wordt de schoenengooier geëerd. Mensen mogen bellen om gedichten aan hem op te dragen. Sommige media hebben op hun websites een spelletje gezet dat bezoekers in staat stelt virtueel een schoen naar Bush te gooien. Op internet zijn talloze blogs en websites gewijd aan het incident waarop duizenden bezoekers uitgelaten reageren. „Moge God je prijzen voor die fantastische worp”, luidt een bericht. „Jij deed wat onze leiders nalieten”, een ander.

Intussen zijn er allerlei heroieke namen voor Al-Zeidi verzonnen: „de man met de gouden schoenen”, en „de verlosser”. Bijna iedereen is het erover eens dat hij de Arabische eer heeft hersteld. Slechts een enkeling is een andere mening toegedaan. Zoals Mirvat: „We raken hopeloos achter, maar prijzen ons gelukkig met een man die zijn schoenen naar iemand gooit.” Ze zegt geen fan van Bush te zijn, maar heeft geen goed woord over voor het incident. „Het bevestigt alleen het beeld dat we onbeschaafd zijn.”

Geen opmerkingen: