zaterdag 14 februari 2009

Naar het Antoniusklooster bij de Rode Zee

Omdat Stephanie gisteren 21 was gingen we vandaag als gezin naar het Antoniusklooster aan de Rode Zee. Onderweg zagen we de nodige ongelukken - onder meer twee busjes op elkaar, er lagen 8 mensen op de grond - maar we kwamen na een rit van 275 kilometer en 2 1/2 uur veilig aan.

Het klooster traceert zijn begin naar de derde eeuw na Chr. toen de heilige Antonius daar een gemeenschap van heremieten startte. Geleidelijk ontstond daar een klooster met de nodige gebouwen.

We waren niet de enige bezoekers - op een zaterdag willen ook heel wat Kopten op zoek gaan naar een zegen van de heilige Antonius... In 1625 kwam een Roomse broeder Bernardus als eerst katholiek in het klooster, en dat wilde hij weten op. Je komt zijn naam op allerlei plekken tegen in het oudste kerkje van het klooster. De afgelopen jaren is die kerk prachtig gerestaureerd. Omdat in de middeleeuwen bedoeienen het klooster soms overvielen en dit kerkje als keuken gebruikten, waren alle muren zwart van het roet. Daardoor zijn de prachtige muurschilderingen uit de 13de eeuw heel mooi bewaard. De afgelopen jaren zijn de muren goed schoongemaakt zodat de mooie schilderingen weer zichtbaar werden.

Geen opmerkingen: