zaterdag 1 augustus 2009

Moslims verbranden zes christenen in Pakistan

In Pakistan zijn zes christenen (vier vrouwen, een kind en een man) zaterdag levend verbrand tijdens botsingen met moslims in de stad Gojra in de provincie Punjab. Dat meldden de autoriteiten zaterdag. In het Nederlands Dagblad lees ik:

De spanningen waren hier hoog opgelopen na geruchten dat christenen een koran hadden ontheiligd. Al enkele dagen geleden waren in een dorp in de buurt 75 huizen van christenen in vlammen opgegaan.

Zaterdag braken in Gojra rellen uit. Volgens minister Shahbaz Bhatti [photo] van Minderhedenzaken viel een menigte 'misleid door religieuze extremisten' de christelijke buurt aan en stak veertig huizen in brand. Ook twee kerken gingen in vlammen op. Meer dan honderd gebouwen werden geplunderd.
Een Koran ontheiligd is genoeg reden om zulke schanddaden te begaan? Een boek belangrijker dan mensen? De opmerking van de minister dat het zou gaan om misleiding door extremisten lijkt me irrelevant, en bovendien misleidend als zodanig. De echte vraag die we ons moeten stellen is hoe komt het dat deze moslims zich zo makkelijk laten opjuinen tot dit soort misselijkmakend gedrag?

Paus Benedictus XVI sprak in zijn Regensburg toespraak van 12 september 2006 over de kwestie dat de Westerse wereld en de Moslimwereld pas echt met elkaar in gesprek kunnen komen, als in beide 'werelden'op een gezonde manier de balans wordt gevonden tussen geloof en rationaliteit; ik denk dat hij daarin gelijk heeft.

In de moslimwereld komen we veel te veel geweld tegen, gevolg van een gebrek aan rationaliteit. Een zeer recent voorbeeld zijn de aanvallen op christenen in Egypte. Daarvan zijn voorbeelden te over. Het om zeep helpen van mensen om een gerucht over het ontheiligen van de Koran is vreselijk en verwerpelijk. Daar zien we de zwartste kant van religie, en de kracht van religie.

In de Westerse wereld ontbreekt het velen juist weer aan een instrument om religie te begrijpen. Dat is tragisch, omdat religie niet weg te denken is, ook niet uit de Westerse samenleving. Integendeel, ook in Nederland is religie springlevend. 58% van de bevolking rekent zich tot een kerkgenootschap, en 5% is moslim. Maar ondanks dat slaat onze samenleving juist door naar nadruk op rationaliteit in het openbare leven.

Nadruk op rationaliteit is volgens mij ook gevaarlijk, waar Paus Benedictus ook op wees in Regensburg en elders. Atheistische 'rationele' filosofie heeft zijn miljoenen doden opgeleverd in de afgelopen 100 jaar. En met veel ratio hebben we een Westerse samenleving opgebouwd waar abortus en euthanasie 'normaal' zijn geworden en met onze ratio hebben we kernwapens ontwikkeld. Ratio zonder Godsgeloof kan even gevaarlijk zijn als Godsgeloof zonder rede. Hierover heb ik trouwens meer op mijn blog redelijk-christelijk.

Me dunkt dat we ons als Westerse wereld serieus moeten afvragen of we religie dus niet een veel grotere rol in onze samenleving moeten geven. De publieke ruimte overlaten aan ongeloof is vanuit christelijk oogpunt verkeerd - christenen willen een getige van Christus zijn in alle aspecten van het leven. Maar zelfs de niet-gelovige Duitse filosoof Juergen Habermas argumenteert dat de samenleving religie nodig heeft, omdat de democratische samenleving de motivatie nodig heeft die religie kan geven. Zie redelijk-christelijk.

Maar Pakistan heeft duidelijk meer rationaliteit nodig, en evenzo de hele islamitische wereld. Mensen doden om hun overtuiging is schandalig. En ik weet, de Islam zegt in zijn eigen bronnen dat het doden van mensen soms religieus gerechtvaardigd is. Daar zit precies het probleem. De Islam geeft veel handvatten aan mensen die geweld willen gebruiken.

De islamitische profeet Mohammmed heeft zelf zoveel geweld tegen andersdenkenden gebruikt, dat het bijna ondoenlijk is voor moslims om de rationaliteit te doen gelden die zegt dat een opinie van wat voor soort ook, nooit een reden kan zijn om iemand van het leven te beroven. Dat blijkt wel uit het feit dat onderSectie 295b van Pakistan's strafrecht, het bespotten van Mohammed of de Islam, of het ontwijden van de Koran, met levenslang of de doodstraf bestraft kan worden. Dus beste politici in Pakistan, geef het goede voorbeeld en schraf zulke schandalige wetgeving. Als iemand de profeet Mohammed, of de Islam, of de Koran wil bespotten, dan moet hij dat vooral ongestraft kunnen doen.
Uit een eerste voorlopige onderzoek is gebleken dat er geen koran is ontwijd. Het was slechts een gerucht, aldus de regionale minister van Justitie, Rana Sanaullah. Hij riep beide geloofsgemeenschappen op tot kalmte. Hij beloofde verder de relschoppers aan te pakken en ook de politie omdat die het geweld niet heeft gestopt.
Is het relevant dan, dat er geen Koran is ontwijd? Nee natuurlijk. Al zouden er duizenden zijn ontwijd, dan nog is verwerpelijk dat mensen daarvoor worden gedood. Gelukkkig maar dat Pakistan de zaak serieus neemt, en ook de traag optredende politie verwijten maakt. Christenen vormen een minderheid van 2% in Pakistan, en zijn veel te vaak de kop van jut. Maar ook als wel sprake zou zijn geweest van het door de WC trekken van de Koran, zouden de daders beschermd moeten worden, want dit soort zaken horen niet in het strafrecht thuis. Het is een schande.

Geen opmerkingen: