zondag 30 augustus 2009

Voetbal belangrijker dan de Ramadan, menen Egyptische moslims

Op 5 septembers speelt het Egyptische voetbalteam een belangrijke voetbalwedstrijd tegen Rwanda, in het kader van het Afrikaans kampioenschap. De meeste spelers van het Egyptische team zullen op de die dag de regels van de Ramadan aan de laars lappen. Vasten is op die dag ongewenst, want het kan de prestaties slecht beinvloeden.

Gelukkig voor de spelers hebben obscure imams fatwas uitgevaardigd die zeggen dat de gelovige voetballers het vasten mogen verbreken omwille van het voetbal. De nationale eer staat immers op het spel? Hoewel de 'normale' Islam voorschrijft dat tijdens de maand Ramadan moet worden gevast zolang het licht is, heeft de voorzitter van de Egyptische voetbalbond gemeld dat de spelers denken dat dit een slecht idee is.

Respectabele islamitische geleerden wereldwijd verwerpen de fatwa van het 'Fatwa Instituut van Egypte' die de nationale eer boven de religieuze plichten stelt. Overigens zal de vrome middelvelder Mohammed Aboutrika (zie foto), naar verluidt, toch gewoon vasten, ook op de dag dat zijn team aantreedr tegen de Wespen van Rwanda in Kigali.

Geen opmerkingen: