maandag 11 januari 2010

Paus wil meer aanbidding en ontmoeting met God in de eredienst

Je hoeft niet Rooms-Katholiek te zijn om de visies van paus Benedictus XVI op hun meriten te beoordelen en te waarderen. Ik was verrast door zijn visie op de liturgie in de kerk - iets waar andere kerken ook van kunnen leren dunkt me.

Het is tijd voor een verdere vernieuwing van de liturgie, met een accent op aanbidding. Dat heeft mgr. Guido Marini gezegd, die in het Vaticaan gaat over de vormgeving van liturgische plechtigheden waarin de paus voorgaat. Hij sprak uiteraard namens zijn werkgever.

Het Nederlands Dagblad schrijft dat voor Marini, alles in de liturgie de aanbidding, de ontmoeting met God moet bevorderen - inclusief muziek en zang, stiltes, de wijze van Schritverkondiging en de liturgische kleding en voorwerpen.

Als concreet voorbeeld noemde hij dat paus Benedictus XVI een kruisbeeld op het altaar van de Sint-Pieter in het Vaticaan heeft laten zetten. Het idee is dat dit de kerkgangers helpt om hun gedachten en gebeden op Jezus te richten tijdens de viering, zei Marini.

De pauselijke 'ceremoniemeester' sprak op een bijeenkomst van Engelstalige priesters in het Vaticaan, in het kader van het Priesterjaar, Paus Benedictus XVI is voorstander van ontwikkeling van de liturgie in continuïteit met het verleden, zei Marini.

Liturgie moet geen bron van conflicten worden tussen diegenen die het goede alleen vinden in wat vóór ons kwam, en degenen die juist bijna alles afwijzen wat van vroeger komt, aldus de monseigneur.

1 opmerking:

John Miller zei

Wedden dat de Paus stiekem naar Hill Songs luistert...