zaterdag 6 februari 2010

Hoe antichristelijk zijn die journalisten van het ANP?

Hoe antichristelijk zijn de journalisten van het ANP? Je kan die snuiters gewoon niet vertrouwen. Alles wat negatief over de kerk is, wordt gewaardeerd op de burelen daar. Vandaag meldt het ANP: ‘Misbruik in Duitse kerk groter dan gedacht’. Het zegt dat ‘bijna honderd’ priesters, religieuzen en andere medewerkers van de Duitse Rooms-katholieke Kerk de afgelopen vijftien jaar zijn beschuldigd van seksueel misbruik. Het aantal gevallen is groter dan tot dusver is aangenomen, meldt het ANP. Jammer dat een christelijke krant als het Nederlands Dagblad zo'n bericht kritiekloos overneemt.

Het ANP citeert het Duitse weekblad Der Spiegel. Dat blad baseert zich op gegevens die een rondvraag langs de 27 bisdommen opleverde. Drie bisdommen weigerden medewerking. Der Spiegel had het in zijn headline over ‘tientallen’ gevallen, en meldt in het artikel dat het om 94 gevallen gaat. Het ANP maakte daar net iets smeuiger van. In de openingsparagraaf wordt gesproken over ‘bijna 100’ gevallen. Dik maar aan vrinden, als het om de kerk gaat is alles geoorloofd.

Dertig van die 94 heren zijn aangeklaagd en veroordeeld. Veel gevallen waren op het moment dat ze bekend werden, al verjaard, leren we van Der Spiegel. Maar waarom meldt Der Spiegel niet hoeveel Rooms-katholieke kerkelijke werkers Duitsland telt? Hoeveel leken als vrijwilliger in die kerk werken? Dat moet gaan om tienduizenden. Waarom vraagt het ANP zich niet af hoe 94 gevallen in 15 jaar (dat zijn er dus 6 tot 7 elk jaar) zich verhoudt tot het totale aantal kerkelijke werkers?

Elk kind dat wordt misbruikt is een verschrikkelijk kwaad. En als iemand die Christus pretendeert te vertegenwoordigen dat doet, is het des te erger. Maar mag ik er op wijzen dat het in Duitsland gaat om 6 of 7 gevallen per jaar, en dat dit opvallend laag is vergeleken met kindermisbruik door niet-kerkelijke werkers? Wat zijn die kerkelijke werkers in het algemeen dus bijzonder eerbare mensen!

Dat de Duitse kerk geschrokken reageerde op de cijfers is logisch. Als het om kindermisbruik gaat, weet men bij de kerk intussen dat tegen de media geen verweer is. Het kwaad van kindermisbruik in de kerk is groot, en alles wat lijkt op vergoelijken wordt door de media gebruikt om de kerk dubbel te straffen. Maar is er dan geen journalist bij het ANP die zo flink is om er op te wijzen hoe opvallend laag de cijfers van kindermisbruik door kerkelijke werkers zijn?

2 opmerkingen:

Paul zei

Ergens begrijp ik wel dat christenen extra kritiek en verontwaardiging over zich heen krijgen. Maar je hebt gelijk: de nuance is soms ver te zoeken. Het is erg beschamend dat sommige (!) geestelijken gruwelijk misbruik maken van hun machts- en vertrouwenspositie. Ik denk dat het vermoeden bij de media meespeelt dat we alleen het topje van de ijsberg zien. Er wordt onder geestelijken waarschijnlijk veel geheim gehouden en 'toegedekt'. Heb je dat in je overwegingen meegenomen?

Jos M. Strengholt zei

Paul, ik hou er helemaal rekening mee dat misschien maar 20% (?) bekend is. Maar dat geldt ongetwijfeld ook bij niet-kerkelijke kindermisbruikers. Dus aan de verhouding verandert dat niks lijkt me.