dinsdag 9 februari 2010

Iran wil graag aangevallen worden

Iran heeft aangekondigd dat het verder gaat met de verrijking van uranium die voor kernwapens gebruikt kan worden. Wat bezielt president Ahmadinejad? Volgens mij is hij heel rationeel. Hij wil dolgraag dat Israel een aanval uitvoert op zijn nucleaire bedrijven.

Ten eerste zorgt dit ervoor dat hij minder last heeft van zijn binnenlandse oppositie. Binnenlandse oppositie kan doorgaans niet op tegen nationalistisch tromgeroffel. Als Israel aanvalt zal de bevolking van Iran zich uiteraard achter zijn huidige regering scharen.

Maar Iran heeft een nog veel interessanter voordeel bij een aanval door Israel. Iran probeert de laatste jaren uit alle macht om meer invloed in de Arabische wereld te krijgen. Als Iran door Israel wordt aangevallen, zal dat de positie van Sjiieten in de Arabische wereld (Hizbollah, in Syrie, aan de oostkust van het Arabisch Schiereiland) enorm versterken en het zorgt dat zelfs onder de Soennieten, velen naar Iran zullen gaan kijken als de ware regionale leider. Want wie Israel tart en wordt aangevallen, is per definitie de held in de Arabische wereld. De Arabische wereld heeft momenteel geen enkele aansprekende leider, en voor Ahmadinejad is dit dus een heel geschikt moment.

Iran interesseert zich niets voor Palestijnen, noch voor Israel. Het beoogt de hegemonie in de regio, en daarbij kan Israel uitermate behulpzaam zijn, als dat een aanval op Iran uitvoert. En als de VS en Israel niets doen? Dan groeit het aanzien van Ahmadinejad evengoed, want dat zorgt dat hij de geliefde nucleaire wapens krijgt, en dat hij de VS en Israel kan tarten zonder ervoor te betalen.

Dus zitten Israel en de VS met de billen toegeknepen. Welke actie ze ook ondernemen, Iran heeft er baat bij.

Geen opmerkingen: