donderdag 18 februari 2010

Jakobus 1:1-27 gecontextualiseerd voor Twitter

De apostel Jakobus (afbeelding), die ons van een fraaie nieuwtestamentische brief voorzag, kon niet voorzien dat we ooit zouden Twitteren. Hij zou het waarschijnlijk onder de verzoekingen scharen waar hij het in zijn eerste hoofdstuk over heeft. Maar om de brief aan mijn twittervrinden mee te geven, plaats ik elke dag een Jakobus-tweet. Hier de eerste 27 dagen, die nu achter de rug zijn. Morgen verder met hoofdstuk 2!

Jak 1:1 – Jakobus dient God en Jezus, onlosmakelijk samen. Logisch, want Jezus is Heer, (Gr) kurios. Dat is de LXX ‘vertaling’ voor JHWH.

Jak 1:2 – Beproevingen moeten ons blij stemmen. En dat in een wereld waarin alles draait om ons gemak. Je zal maar in Haïti wonen.

Jak 1:3 – Beproeving van je geloof maakt je standvastig. Problemen vandaag helpen je om problemen van morgen het hoofd te bieden.

Jak 1:4 – Een mens uit één stuk word je door niet voor de bijl te gaan in beproevingen. Doe ten koste van alles wat God van vraagt.

Jak 1:5 – Wijsheid is “verstandig toegepaste kennis”. Wie heeft daar niet meer van nodig? God wil het geven aan wie er om vraagt.

Jak 1:6 – We kunnen met vertrouwen om wijsheid vragen aan God. Wie aan God’s goedheid twijfelt is als wrakhout in de golven.

Jak 1:7-8 – Als je in twijfel niets van de Heer verwacht, moet je ook niets van Hem verwachten. Vertrouw op Hem en Hij geeft wijsheid!

Jak 1:9 – Christenen die in de hoek zitten waar de klappen vallen, mogen weten dat ze voor God grote waarde hebben.

Jak 1:10 – Rijke christenen moeten beseffen dat hun bezit ze niet belangrijk maakt; die rijkdom zal vergaan als sneeuw voor de zon.

Jak 1:11 – Pas op als je alleen maar oog hebt voor je business; voor je het weet komt er een crisis en je bent alles kwijt.

Jak 1:12 – Gelukkig ben je als moeilijkheden je geloof niet aantasten maar als je God blijft liefhebben. God zal je lonen met eeuwig leven.

Jak 1:13 – Als er verleidingen in je leven zijn, moet je daar God nooit de schuld van geven. Hij heeft daar niets mee te maken.

Jak 1:14 – Je eigen begeerte is de bron van verleidingen die je ervaart. Je wilt iets waarvan God zegt dat het fout is, maar het lokt zo...

Jak 1:15 – Het loopt helemaal verkeerd met je af als je toegeeft aan je begeerten. De zonden die erop volgen, betekenen de dood in de pot.

Jak 1:16 – We weten zo goed hoe de dingen in elkaar zitten, ook wat betreft God. Staan we er wel open voor dat we ons misschien vergissen?

Jak 1:17 – Van God komt alles wat goed is vandaan. Wat lelijk en slecht is komt zeker niet van Hem. Geef hem daarvan dus niet de schuld!

Jak 1:18 – Gods wil met je leven? Dat je werkelijk leeft! Dat je de eerste bent in de hele Schepping. Dat is de volle waarheid!

Jak 1:19 – Ben je van mening dat je iemand de waarheid moet zeggen? Doe dat dan wel in een houding en sfeer van respect voor de ander.

Jak 1:20 – In boosheid en woede op mensen reageren komt niet overeen met de gerechtigheid die God van ons verwacht.

Jak 1:21 – ‘t Woord van God is als een zaad in je geplant; daarin ligt je redding, als je gehoorzaamd. Sta geen wildgroei in je leven toe.

Jak 1:22 – Wie het woord van God alleen hóórt, bedriegt zichzelf als hij denkt dat hij gered is. Dat meet je af aan je handel en wandel.

Jak 1:23 – Wie alleen naar het Woord van God luistert, is als iemand die in een spiegel kijkt: je ziet wie je bent, zonder te veranderen.

Jak 1:24 – Als je het Woord van God wel hoort maar niet doet, is het of je even in de spiegel keek, maar meteen weer vergat hoe je eruit zag.

Jak 1:25 – Je bent gelukkig als je doet wat het Woord zegt. Dat woord bevrijdt je door je te veranderen - als je uitvoert wat het zegt.

Jak 1:26 – Als je je tong niet temt, moet je niet denken dat je religie wat voorstelt; het is waardeloos. Je houdt jezelf voor de gek.

Jak 1:27 – God de Vader wenst dat we net als hij een vader zijn voor wie dat hard nodig hebben. Laat je niet door de tijdgeest beïnvloeden.

Geen opmerkingen: