zaterdag 13 maart 2010

Arabieren kunnen maar moeilijk fouten erkennen en sorry zeggen

In een Arabische cultuur is het bijna onmogelijk om toe te geven dat je een fout maakt. Dat tast de eer en de manlijkheid aan. Dat blijkt wel weer eens uit de nasleep van de voetbaloorlog tussen Egypte en Algerije in 2009, waarbij Egypte ten koste van Algerije werd uitgeschakeld voor deelname aan het WK in Zuid Afrika, later dit jaar.

De voorzitter van de Egyptische voetbalbond, Samir Zaher (foto), heeft gezegd dat zijn voetbalbond niet van plan is om verontschuldigingen aan te bieden aan Algerije. Algerije eist dit, omdat Egypte niet voldoende had gedaan om te voorkomen dat de bus met Algerijnse spelers door boze Egyptische fans werd aangevallen bij aankomst in Cairo. Daarbij raakten een paar Algerijnse spellers lichtgewond. Toen dat gebeurde, ontkende de voetbalbond dat er iets was misgegaan; de Algerijnen zouden de hele zaak in scene hebben gezet.

Egypte won daags daarna de wedstrijd met 2-0, maar dat leidde tot een volledig gelijke stand in de poule. In Khartoem werd toen de beslissingswedstrijd gespeeld, die Egypte met 1-0 verloor. Egypte beweert dat na die wedstrijd in Khartoem ook kwalijke zaken plaatsvonden; Egyptische fans zouden zijn aangevallen door Algerijnse fans. Soedan ontkent dat er zich problemen hebben voorgedaan.

‘Ik weiger een verontschuldiging aan Algerije aan te bieden’, zei Zaher aan filgoal.com. ‘Ik doe dat alleen als [Algerije] dat ook doet voor wat in Soedan gebeurde.’ Daarmee geeft hij implciet aan dat in Cairo de zaak inderdaad uit de hand liep, maar dat toegeven, nee natuurlijk. Zaher heeft de FIFA gevraagd ook de gang van zaken in Soedan bij het onderzoek te betrekken, en volgens hem gebeurt dat ook. Hij meent dat dit ervoor zal zorgen dat Egypte ‘uiteindelijk een compromis zal bereiken met Algerije, waardoor niemand zijn verontschuldigingen hoeft aan te bieden.’ Zo gaat dat onder Arabieren. Als een stam een misdaad tegen de ander begaat, wordt dat ‘goedgemaakt’ door een wederdaad. Daarna kan er zand over de kwestie – verontschuldigingen aanbieden zal men nooit doen.

Zaher denkt dat de bemiddelaar tussen Egypte en Algerije, Mohamed Bin Hammam van de Aziatische voetbalfederatie, voor elkaar krijgt dat er zand over de zaak gaat. Maar voorlopig is het nog niet zover. Algerije eist nog steeds verontschuldigingen, en het lijkt dat de FIFA het met dit standpunt eens is. Rapporten hier in de Egypte zeggen dat Egypte waarschijnlijk door de FIFA wordt gestraft, wellicht door punten in reductie te brengen voor de komende WK kwalificaties.

Zaher gelooft daar niet zo in, en gaat er van uit dat ook Algerije berispt zal worden door FIFA voor wangedrag van supporters in Khartoem. Zodat de stand 1-1 is, en we voortgaan of er niks gebeurd is; er is dan weer een balans gevonden.

Geen opmerkingen: