dinsdag 16 maart 2010

NCRV: hostie bespotten, leuke satire toch?

De NCRV kreeg het nogal te verduren, onder andere via een Open Brief, nadat in zijn programma Man bijt Hond de spot werd gedreven met de hostie. Heel interessant dat de NCRV, altijd een grote mond over respect en oecumene en zo, er geen enkel probleem in zag om de RK kerk ernstig te ontrieven. Maar ach, dat hebben onze Katholieke vrienden dan toch echt verkeerd begrepen. Want, waarde vrienden, het ging om... lichte satire! Begrijp dat dan! Dit schreef de NCRV op de website van Man bijt Hond:
Naar aanleiding van ons item 'Heilige Hosti' is er protest gekomen uit de rooms-katholieke hoek. De NCRV geeft graag een reactie op de open brief die ze vandaag (15 maart 2010) ontving:

Man bijt hond is een licht-satirisch programma. Het legt met een lach en een traan gebeurtenissen in het nieuws onder een vergrootglas. De bedoeling is te prikkelen en discussie op te roepen. Dat is immers eigen aan satire.

De (hernieuwde) discussie over de positie van praktiserende homoseksuele mensen in de kerk leidde tot een felle demonstratie. En één ding was duidelijk: de demonstratie in de kerk van Den Boschwas pijnlijk voor de kerk, maar ze was dat evenzeer voor de betrokken homoseksuele gelovigen. Dit was voor de redactie van Man bijt hond reden er aandacht aan te besteden, op de geheel eigen herkenbare wijze.

De NCRV heeft ook in andere programma's aandacht besteed aan dit onderwerp. Zo vond in het radioprogramma Schepper & Co een uitvoerig gesprek plaats tussen Henk Krol, hoofdredacteur van de Gay Krant en presentator Yko van der Goot over de plaats van homoseksuele gelovigen in de kerk. In een dergelijk gesprek is uiteraard ruimte om meer kanten van een kwestie als deze te belichten. Dit alles in de hoop dat mensen recht wordt gedaan, ongeacht hun seksuele geaardheid.

Voor de NCRV zijn gelijkwaardigheid en verdraagzaamheid belangrijke uitgangspunten die terug te vinden zijn in onze programma’s, elk op hun eigen wijze.
Gelijkwaardigheid en verdraagzaamheid, daar gaat het om dus. En dat staat de NCRV toe om 'licht satirisch' de hostie te bespotten waarvan de RK kerk gelooft dat dit het werkelijke lichaam van Christus is.

Ik ben zelf ook een grote voorstander van 'gelijkwaardigheid en verdraagzaamheid'. Maar dan wel begrepen vanuit een bijbels-christelijk denkraam. Dat denkraam is de NCRV al lang kwijt, dus wat zeur ik eigenlijk, begrip voor de boosheid van veel Rooms Katholieken kan je eigenlijk helemaal niet verwachten bij de NCRV.

3 opmerkingen:

Louis Runhaar zei

Check wat wij er net over gebracht hebben: http://www.katholieknederland.nl/actualiteit/2010/detail_objectID705799_FJaar2010.html

Unknown zei

Ha Louis - mooi vlijmscherp van jullie! Hier jullie complete text:

Hilversum (Van onze redactie) 16 maart 2010 - De NCRV heeft zich in een reactie op de protestbrief van een groep katholieken verdedigd tegen het verwijt van eenzijdigheid. De aantijging was echter dat het NCRV-programma Man bijt Hond zich schuldig had gemaakt aan heiligschennis.

Pijnlijk
Volgens de NCRV heeft het licht-satirische programma de bedoeling om “te prikkelen en discussie op te roepen”. In een reactie op de open brief schrijft de omroep dat de homodemonstratie in Den Bosch pijnlijk was voor zowel de kerk als voor homoseksuele gelovigen, en daarmee reden om er aandacht aan te besteden. De NCRV wijst erop dat zij ook in andere programma’s, zoals Schepper & Co, aandacht heeft besteed aan de kwestie.

“In naam van Madonna, amen”
Door de opstellers van de open brief was er echter geen sprake van beperkte aandacht of eenzijdigheid, maar van heiligschennis en kwetsend gedrag. In de uitzending van 1 maart ging de homoseksuele columnist en theatermaker Mark Wagemakers in de Sint-Janskathedraal in Den Bosch te communie. Hij nam de geconsacreerde hostie vervolgens mee naar buiten, waar hij hem tot zich nam. Daarbij sloeg hij een kruis en sprak hij de woorden: “In de naam van Madonna, Shirley, Kylie en Madonna nog een keer, amen.”

Unknown zei

Het is inderdaad erg jammer dat Rooms-Katholieken blijkbaar ter genot van anderen gekwetst mogen worden.