vrijdag 26 maart 2010

Probleem voor Alexander Pechtold... wat is de erfenis van Hans van Mierlo?

Alexander Pechtold heeft wel een probleempje, lijkt me. Jarenlang zag hij zichzelf als de erfgenaam van het gedachtengoed van onze onlangs overleden vaderlandse atheist en de grote voorman van het intellectuele nihilisme, Hans van Mierlo. Wat is de erfenis van Van Mierlo voor Pechtold?

Bij Pauw en Witteman vertelde Pechtold op 13 maart dat de uitvaart van zijn Grote Voorbeeld in kleine kring zou plaatsvinden, maar eh... het werd uiteindelijk een echte Roomse Katholieke Uitvaartmis! Jawel, Van Mierlo werd groots en christelijk begraven, niks 'in kleine kring'. Maar wat kon Pechtold anders doen dan dat maar verzwijgen bij Pauw en Witteman? Een kerkelijke begrafenis... Dat ondergraaft alles waar D66 voor staat! Hans van Mierlo die zich christelijk liet begraven...

Van Mierlo zal dus ook het laatste oliesel hebben ontvangen. Jawel waarde vrienden. Dat noemde Pechtold dus een begrafenis in kleine kring. Hij kon niet echt van de daken roepen dat de oprichter van D66, boegbeeld van antikerkelijk Nederland, tenslotte weer in de Kerk terecht kwam waar hij als baby was gedoopt.

Heeft Van Mierlo daarmee, op de valreep, een lange neus naar zijn oude makkers van D66 gemaakt? Je mag toch op zijn minst vermoeden dat Van Mierlo in zijn laatste tijd afstand heeft genomen van zijn antikerkelijke houding. Over zijn persoonlijk geloof weet ik niks, en ik wil ook geen sterfbedbekering suggereren. Maar de vraag is wel gerechtvaardigd, of Van Mierlo met zijn laatste moment in de Kerk, bij zijn dood, niet heeft laten zien dat zijn leven vol afkeer van de kerk, een fase was die hij achter zich had gelaten. Misschien is hij wel heengegaan in vrede. Om Pechtold achter te laten met de moeilijke vraag wat dan de 'erfenis' van Van Mierlo is.
[Met dank aan Catholica]

Geen opmerkingen: