donderdag 25 maart 2010

Stop toch met het lezen van al die boeken!

Dagelijks vullen we ons hoofd en hart met nieuwe informatie. Boeken lezen doe ik bij de vleet. De hoeveelheid op de planken blijft maar groeien, en om de zoveel tijd besluit ik om weer eens een metertje of twee weg te doen. Dat kost me eigenlijk niet veel pijn, want intussen blijft de gebruikte planklengte toch wel toenemen.

Ik ben door de jaren steeds kritischer geworden op wat ik lees. Het leven is te kort om tijd te verknallen. Ik geef toe, ik consumeer de nodige pulp, maar dat is meer voor op het toilet dus dat is de tijd juist nuttig gebruiken. Maar nu bedoel ik echte boeken. Daarin ben ik veel kritischer geworden.

Wat me vooral tegenstaat zijn al die moderne boeken die me hun ideeën willen aanprijzen die ‘totaal nieuw’ zijn. Hoeveel ervan zal blijken nuttig te zijn? Neem alle management pulp. Meters heb ik ervan, en hijgerig moet ik dit jaar weer wat ‘laatste ideeën’ aanschaffen? Ik peins er niet meer over. Het boeit me niet meer, want over een jaar is er weer een nieuwe goeroe. En hoeveel van die ‘christelijke boeken’ kan een mens aan, en zijn geloof behouden? Sorry hoor, broeders uitgevers, maar tenzij het om degelijke bijbelcommentaren gaat en boeken van een echt gehalte, ik hoef het niet meer.

Ja, ik word een ouwe kerel waarschijnlijk. Maar geef mij maar oude boeken die de tand des tijds al hebben doorstaan, die al hebben bewezen dat ze waardevol en van belang zijn. Geef mij maar Plato, Paulus, Athanasius, Augustinus, zo vanuit de eerste hand. Maar ook Bunyan, of Chesterton (foto). Boeken die van belang zijn, en die hun sporen in de geschiedenis hebben nagelaten.

Ik heb ook steeds minder interesse in boeken over zulke schrijvers. Die zijn vaak veel moeilijker te snappen dan die oorspronkelijke schrijvers. En kunnen dat soort boeken me dichter brengen bij het begrijpen van die oude mannen die de pen ter hand namen, dan boeken van die mannen zelf? Nee natuurlijk.

Tijd om aan de voorjaarsschoonmaak van mijn boekenplanken te beginnen, om weer een paar meter weg te doen. Meer van die klassiekers lezen, en minder over die klassiekers.

4 opmerkingen:

Jouke zei

Ik ben het wel helemaal met je eens Jos, maar ik verkeer toch in dubio. Op het moment lees ik namelijk een boek van Chesterton over St. Thomas ;)

Unknown zei

Ha die Jouke - volgens mij lees je een prima boek ;-) Sterkte ermee. En als je een leuke bespreking schrijft van 200 woorden, dank je!

Mattias zei

Hoi Jos, je denkt hetzelfde als CS Lewis :-)

"Naturally, since I myself am a writer, I do not wish the ordinary reader to read no modern books. But if he must read only the new or only the old, I would advise him to read the old. "

http://silouanthompson.net/library/early-church/on-the-incarnation/introduction/

Unknown zei

grote geesten met dezelfde opinie. Ik dacht aan jou toen ik dit schreef en vroeg me af of je me zou doorhebben. Echt!