zondag 4 april 2010

Excuses van Cantalamessa... of toch niet? Dacht van niet....

De Prediker van het Pauselijk Huis heeft zondag ''zijn excuses aangeboden voor het vergelijken van de kritiek op de Rooms-Katholieke Kerk met antisemitisme'', lees ik in een bericht van ANP. Kapucijnenpater Raniero Cantalamessa deed dit in de Italiaanse krant Corriere della Sera.

,,Als ik onbedoeld de gevoelens van Joden en slachtoffers van pedofilie heb gekrenkt, betuig ik oprecht spijt en biedt ik mijn excuses aan'', aldus kapucijnenpater Cantalamessa in de Corriere della Sera.

Waarvoor maakt Cantalamessa zijn excuses? Voor het onbedoeld krenken van gevoelens van Joden en slachtofffers van pedofilie. Dat is zoiets als een voetballer die iemand tackelt en daarna tegen hem zegt: 'sorry, ik wilde je geen pijn doen.' Dat is nog geen excuuus voor de tackle als zodanig he?

Wat Cantalamessa dus doet, is een gebaar maken zonder 'substance'. Dat gebaar is zinvol, om van verder gedram van allerlei lui van buiten de kerk af te zijn; je wordt toch gek van al die kritiek die over de kerk komt? Maar het is ook een gebaar zonder inhoud. Want wat pater Cantalamessa in zijn toespraak zei, daar was echt niks mis mis. 'Treurig dat het sommige mensen pijn deed, en daarvoor mijn excuus', zei Cantalamessa dus.

Het ANP gaat intussen ook vandaag gewoon door met de oorspronkelijk woorden van Cantalamessa verkeerd te vertalen, en ook maar heel gedeeltelijk. Daarmee maakt het ANP bepaald geen sterkte indruk.

Cantalamessa had geciteerd uit een brief van een Joodse vriend over het seksuele-misbruikschandaal dat de Rooms-Katholieke Kerk teistert. De niet nader genoemde Joodse vriend had de kritiek op de paus en de kerk volgens het ANP vergeleken met ,,de meest schandelijke aspecten van het antisemitisme''. Dat is onjuist van het ANP, zoals ik elders aantoon.

Geen opmerkingen: