zaterdag 3 april 2010

Kan Ronny Naftaniel (CIDI) tekstverklaren?

Dit is (in het engels) de brief van een Joodse vriend die werd geciteerd in een preek door de capucijnenpater Cantalamessa in het Vaticaan:
"I am following with indignation the violent and concentric attacks against the Church, the Pope and all the faithful by the whole world. The use of stereotypes, the passing from personal responsibility and guilt to a collective guilt remind me of the more shameful aspects of anti-Semitism. Therefore I desire to express to you personally, to the Pope and to the whole Church my solidarity as Jew of dialogue and of all those that in the Jewish world (and there are many) share these sentiments of brotherhood. Our Passover and yours undoubtedly have different elements, but we both live with Messianic hope that surely will reunite us in the love of our common Father. I wish you and all Catholics a Good Easter."
Onverstandig om zoiets te citeren? Ja dat blijkt, er is weer een hoop gedonder. De kerk moet elk woordje op een goudschaal wegen, en Cantalamessa had maar beter niks kunnen citeren uit die brief van zijn vriend. Maar is er ook iemand die vraagt wat die Joodse vrind eigenlijk zei?
Het gebruik va stereotypen, het overbrengen van persoonlijke verantwoordelijkheid en [persoonlijke] schuld op een collectieve schuld, herinnert me aan de meer schandalige aspekten van antisemitisme.
Wordt hier gesuggereerd dat de gevallen van kindermisbruik niet schandalig zijn? Wordt hier gesuggereerd dat hoe de kerk nu behandeld wordt, op de concentratiekampen lijkt?
Rpnny Naftaniel en CIDI, beheers je toch en pak nog eens even een schoolboekje erbij over hoe je een tekst moet verklaren. Mijn kinderen op de middelbare school zouden dit beter doen. En wat een ferme taal! Het CIDI eist 'onomwonden excuus, ontslag van Cantalamessa.' Voor wat?

Het enige wat de man zegt, is dat de persoonlijke misdaden die door priesters zijn begaan, worden gebruikt om de hele kerk mee zwart te maken. En dat zien we toch gebeuren? Dat het CIDI zo opgefokt reageert onderstreept alleen maar dat de kerk als geheel in de beklaagdenbank is gezet, in plaats van een aantal schuldige priesters. Die laatsten moeten hard gestraft, maar de kruistocht tegen de kerk moet ophouden.

2 opmerkingen:

Jouke zei

Ik zat met Marijn bij de desbetreffende preek in de St. Pieter. Helaas was het in het Italiaans en viel ik bijna in slaap.

Unknown zei

Het is waar, het is waar. Wij zagen het maar doorgrondden het niet.