dinsdag 6 april 2010

Twitterbijbel: Jakobus 3:1-18

Jak 3:1 Bedenk je goed voor je besluit dat je in de gemeente onderwijs wilt geven. Wie onderwijst, wordt strikter beoordeeld dan anderen.

Jak 3:2 Niemand is volmaakt, maar wie z’n tong in toom kan houden, is duidelijk iemand die in het algemeen zijn leven op orde heeft.

Jak 3:3 Iemand die zijn mond beheerst, beheerst zijn bestaan, net zoals je een paard aanstuurt door het dier een bit in de mond te doen.

Jak 3:4 Enorm zeeschepen worden aangestuurd door een klein roer; houd je ‘kleine’ mond in bedwang, en je houdt je leven prima op koers!

Jak 3:5 Je tong is maar heel klein, maar kan van die pompeuze woorden spreken. Net zoals een klein vonkje een bosbrand kan veroorzaken.

Jak 3:6 Je eigen woorden kunnen je leven tot een hel maken, aangestoken als door hellevuur en overal brandjes stichtend. Pas er mee op!

Jak 3:7-8 Mensen kunnen alle dieren temmen, maar niemand temt zijn eigen tong. Dat lichaamsdeel is een giftig kwaad dat verderf kan zaaien.

Jak 3:9 Met je woorden prijs je God, maar je roddelt ook over mensen die door God zijn gemaakt en die op hem lijken? Dat is onacceptabel.

Jak 3:10 Jij Christen, het is echt ondenkbaar voor God, dat uit je mond zowel lof aan God als vervloekingen van medegelovigen voortkomen.

Jak 3:11 Als je God prijst en over mensen kwaad spreekt, vraag je af wat je bron is. Geen bron kan immers zoet en zout water geven.

Jak 3:12 Een perenboom brengt geen olijven voort, en uit je kraan komt geen zeewater. Waar komt dan toch jouw oordelende taal vandaan?

Jak 3:13 Je acht jezelf wijs en verstandig? Bewijs dat maar door je bescheiden te gedragen. Zulk gedrag komt uit de bron van wijsheid.

Jak 3:14 Wie brandt van jaloezie of overambitieus is, moet niet denken dat hij of zij een wijs iemand is. Hou jezelf niet voor de gek.

Jak 3:15 Bitterheid en jaloezie zijn het tegendeel van wijsheid. God is van zo’n houding niet de bron. Dat is de mens zelf, ja, de duivel.

Jak 3:16 Jaloezie en hevige ambitie zijn niet van God. Dat zie je aan het feit dat ze wanorde en allerlei beroerde praktijken veroorzaken.

Jak 3:17 Hoe herken je echte wijsheid die met God samenhangt? Het is zuiver, vreedzaam, het onderwerpt zich, het is vol barmhartigheid.

Jak 3:18 Vredestichters: mensen naar Gods hart. Vrede zaaien verzekert je van een prima oogst: God beschouwt je dan als rechtvaardig.

Geen opmerkingen: