donderdag 29 april 2010

Zondag geen rustdag in Egypte

Vanavond en morgen leid ik twee kerkdiensten in ons kleine Anglicaanse kerkje, St John, in Maadi. De beelden links op de fotos zijn van in en om onze kerk. De priester die je ziet, is Rev Paul-Gordon Chandler. Dat wilde je toch weten? HIER vind je mijn preek voor vanavond en morgen, trouwens.

Waarom donderdag en vrijdag? Wel, hier in Egypte is het weekend vrijdag en zaterdag. Veel mensen hebben alleen vrijdag vrij. Derhalve vieren alle kerken op vrijdagmorgen hun kerkdiensten. Omdat onze kerk op vrijdagmorgen vol zit moesten we ook naar de donderdag uitwijken.

Ons kerkje wordt verder gebruikt door een Egyptische Anglicaanse kerk, en ook door Koreanen, Duitsers, Sudanesen, Fransen, en door de Engelstalige Maadi Community Church. Elk kerkgebouw in Egypte wordt tot overlopens toe gebruikt, omdat de Egyptische overheid het bijna onmogelijk maakt om nieuwe kerken te bouwen.

Overigens geeft Egypte op zondagmorgen (een werkdag) aan de Kopten het recht om een paar uur later op het werk te komen, om een kerk te bezoeken. Daar wordt nauwelijks gebruik van gemaakt. Het kerkelijk leven heeft zich echt naar de vrijdag verschoven.

De zondag is hier dus geen rustdag. Bijna alle christenen werken op deze dag. Er zijn wel bedrijven van Christenen die bewust vrijdag en zondag vrij hebben, en ook enkele scholen. Maar dat versnipperde weekend wordt door de meeste christenen als te problematisch gezien.

Geen opmerkingen: