dinsdag 11 mei 2010

Egypte verlengt Emergency Law en wurgt het volk

Vandaag heeft Egypte de zgn Emergency Law weer met twee jaar verlengd, ondanks veel oppositie hier binnenslands en druk van Europa en de USA om die wetten op te heffen. Deze wet is van kracht sinds 1981, toen president Amwar Sadat werd vermoord. De autoriteiten hebben door deze Emegency Law de vrijheid om mensen zonder opgaaf van reden op te pakken en voor lange tijd gevangen te houden.

De wet wordt vooral gebruikt tegen radicale moslims maar ook vaak tegen seculiere oppositie. Zo zit sinds 2007 een blogger, Mosaad Soeleiman Hassan, vast. Die schreef over het gebrek aan rechten van de bedoeienen in de Sinai woestijn. Hany Nazier, een christen, werd in 2008 gearresteerd omdat hij op zijn blog de Islam zou hebben beledigd. Veel Egyptenaren ervaren deze wetgeving als een strop die de regering aan de nek van het volk voor houdt om elke oppositie te smoren. (foto)

De situatie voor de oppositie in Egypte is zo onzeker dat slechts 100 mensen demonstreerden voor het parlement dat vandaag zijn instemming met het regeringsvoorstel gaf. Dit parlement bestaat vooral uit leden van de regeringspartij NDP (Nationale Demokratische Partij) die als rubberstempel voor de militaire regering functioneert.

De overheid in Cairo wijst graag op het gevaar van terreur, van sjiitische infiltraties en van wapensmokkel in de Sinai om de Emergency Law te rechtvaardigen. Met de verlenging van de wet heeft de overheid toegezegd het alleen op terreur en drugshandel toe te passen, maar dat dit enig verschil maakt wordt door de oppositie niet geloofd. Meer hierover bijvoorbeeld in de CS Monitor

Geen opmerkingen: