donderdag 6 mei 2010

Moslims willen 1001 Nachten verbieden in Egypte

Islamitische juristen in Egypte zijn bezig met juridische actie om het boek 1001 Nachten in Egypte te verbieden. De inhoud van het boek zou te seksueel getint zijn. 1001 Nachten maakt Shehrazade en Ali Baba en de 40 Rovers bekend, en staat vol soortgelijke verhalen, zoals over een koning die met alle maagden van zijn land naar bed wilde alvorens ze te doden. De juristen hebben een lijst gemaakt vam alle slechtheid waartoe het boek oproept.

Onder deze ongezonde pressie door radicale moslims gaat Egypte al jaren gebukt. De 'thought police' komt in actie tegen alles wat ze niet goed achten voor de ander. Daarmee verheffen ze zich tot de alwetende almorele elite die aan de samenleving kan voorschrijven wat het binnenshuis mag doen en laten.

Egypte heeft de deur hiervoor zelf opengezet door in de grondwet, artikel 2, te melden dat de 'Islam de religie is van de staat en dat de principes van de islamitische wetgeving de belangrijkste bron voor de wetgeving zijn.' Op basis daarvan kunnen islamitische juristen de Staat voortdurend onder druk zetten om de huidige wetgeving en de implementatie ervan aan de meest stricte opvattingen van de Islam aan te passen.

Of deze juristen hun strijd tegen 1001 Nachten winnen moet worden bezien. De Vakbond van Schrijvers in Egypte is bezig zijn eigen klacht in te dienen tegen deze advocaten; ze zouden het land op de route zetten van de Taliban in Afghanistan, en bezig zijn het Arabische erfgoed om zeep te helpen.

Maar ook als de Vakbond van Schrijvers de censuur tegen dit boek winnen, dan wacht wel weer een volgende kwestie. Stapje voor stapje slagen de radicale Islamitische juristen erin meer van de wetgeving naar hun believen om te bouwen.

Geen opmerkingen: