woensdag 5 mei 2010

5 mei: gedenkdag van St Gotthard, die van de tunnel

Nimmer heb ik het voorrecht genoten door de St Gotthard tunnel te rijden. Ik ben zelfs nooit in Italie geweest. De komende zomer gaat dit veranderen; met Engelse vrienden gaan we daar in een majestueus huis logeren. Punt van zorg: is er wel internet.

De St Gotthard tunnel is genoemd naar de St Gotthard Pas. En die is weer genoemd naar de kapel van de heilige Gotthard, hoog boven de alpen. Wie was deze heilige? Een mooi voorbeeld voor mij in ieder geval! Wikipedia geeft veel details met goede links. Ook het Duitse Heiligenlexikon geeft goede informatie.

Gotthard (Gothard, Godehard, de naam betekent Sterk door God) is in Beieren geboren in het jaar 960. Hij was een Benedictijner monnik en verbonden aan de hervormingsbeweging van Cluny. Keizer Hendrik II wenste dat hij bisschop van Hildesheim werd, dus dat gebeurde op 2 december 1022. In 1038 stierf hij, op 5 mei. Die dag werd daardoor zijn gedenkdag; ongeveer een eeuw later verklaarde de kerk hem tot een heilige. Je hoeft geen Rooms Katholiek te zijn om deze broeder te gedenken en na te volgen.

De jaren dat hij bisschop was, waren een zegen voor de kerk. Hij stichtte nieuwe kerken, onderwees de gelovigen, en zorgde voor de discipline van de priesters die onder hem dienden. Wat een voorbeeld voor mij. Dat ik hem mag volgen in dit opzicht!

Voor wie de voorbede van heiligen vraagt, naar verluidt is St Gotthard specialist in het helpen van mensen met koorts, reumatiek, en ook tegen hagel. Hij wordt gezien als de beschermer van vrouwen die zwanger zijn.

Duitsland gaf in 1960 een postzegel uit ter ere van de 1000ste geboortedag van St Gotthard.

Geen opmerkingen: