donderdag 13 mei 2010

Onze schaamteloze media

Ik weet niet of de hoofdredacteur van de Telegraaf, Sjuul Paradijs, een heteroseksuele man is die momenteel een vrouw heeft. Je weet het maar nooit. Maar stel dat zijn vrouw op dit moment in coma zou liggen, ogen half open, verband en slangetjes rond het hoofd, zullen we dan ook filmpjes en foto’s van haar op het internet en in elke krant zetten?

Of als Bianca, de vrouw van onze premier Jan Peter Balkenende er laveloos bijligt in een ziekenhuis, laten we dan ook de fotografen vrolijk hun gang gaan? De kranten zouden het niet in hun hoofd halen Bianca’s foto dan te plaatsen, want ze weten dat ze er voor boeten.

Wat zijn media toch schaamteloos. Symbool van het heidendom van de samenleving? Vroeger zou dit niet zijn gebeurd, want elke christen kent de woorden van Jezus (Mat 7.12, Bergrede):
Behandel anderen dus steeds zoals je zou willen dat ze jullie behandelen. Dat is het hart van de Wet en de Profeten.

Deze gouden regel geldt niet voor onze nationale media. Als het maar verkoopt. We hebben onafhankelijke media nodig, dat is goed voor onze democratie. Maar ik vind ze ver over de schreef gaan in de manier waarop ze hun onafhankelijkheid misbruiken. Foto’s en nu ook de naam Ruben van Assouw worden verspreid alsof het normaal is in geval van een slachtoffer waarvan de overlevingskansen nog niet eens zeker zijn. Van mij mogen ze allemaal beboet worden en stevig ook, deze dames en heren die menen dat regels voor beleefdheid en beschaafdheid niet voor hun gelden.

7 opmerkingen:

Jos Beijer zei

Amen!

Unknown zei

Ik zag dit nieuws tussen de nieuwsberichten.......Maar je hebt gelijk! De pers gaat altijd veel te ver met namen enzo. Personen gaan hem dan op hyves opzoeken (wat hij niet heeft)'Gelukkig dat je het overleefd hebt' en om 8:00 volgende dag ligt hij weer in kritieke toestand.........Niks is zeker als hij zelf praat en zegt dat hij zich goed voelt!

gert zei

Hoi Jos,nou dan zijn er wel ergere dingen,vind ik.We leven nu eenmaal in een visueel tijdperk,mensen,
deze generatie, worden veel meer geraakt door beelden dan door het geschreven woord.
Kijk je wel eens naar "over mijn lijk" van bnn?

Unknown zei

ik kijk nooit naar BNN. Nimmer.

gert zei

Ik verafschuw normaliter de programma's van bnn,gelukkig is de grondlegger(BartdG)op tijd tot zaligmakend geloof gekomen.
Eerst maakte de eo een dergelijk programma over ongeneeselijk terminale jongeren die de laatste levensfase werden gevolgd.
Bnn doet het op de "recht voor z'n raap" manier.

Verder zou ik als er dierbare van mij waren omgekomen wel graag willen dat de medelanders zouden weten wie en wat mij overkomen is.
Hoe kan een ander anders volledig met je meeleven/meevoelen?
Zouden jullie dan niet graag je verhaal doen?
Het programma van bv. de eo "ik mis je" is daar een duidelijk bewijs van.Mensen willen juist hun leed/verdriet delen.

Unknown zei

Of het smaakvol is of mensen al hun pijntjes in de media willen uiten, daar kan je over twisten, maar dat blijft tenslotte hun eigen zaak.

Of je een kind van 9 in een ziekenhuisbed filmt en interviewt, tegen het uitdrukkelijke verzoek van diens familie, is niet slechts een kwestie van smaak, maar van moraal. Zo'n jochie kan niet weigeren.

gert zei

wedden dat..... Ruben zeer binnenkort bij dwdd en P+W te zien en te horen is?