maandag 3 mei 2010

Publieke omroepen minder aantrekkelijk voor ouderen

Met het ouder worden van de bevolking neemt de behoefte aan RTL en SBS toe. Die omroepen scheppen met de lekker lange reclameblokken tenminste plaspauzes voor 50plussers als ik. Heerlijk is dat!

Bestuursvoorzitter Henk Hagoort van de publieke omroepen waarschuwt onze politieke partijen dat er bij de publieke omroepen niets valt te halen, lees ik zojuist in het Financieel Dagblad. Dat is een vergissing, die Hagoort is duidelijk nog geen 50 jaar oud. Wat begrijpt de jeugd het soms moelijk.

Ik neem Hagoort niks kwalijk, die moet zijn eigen toko verdedigen, maar hij maakt het wel erg bont. Hij denkt dat de publieke omroepen wel ‘enkele miljoenen’ kunnen bezuinigen, maar meer ook niet. Zijn uitgangspunt is dat de programmering overeind moet blijven. Hij bedoelt natuurlijk dat de personeelskosten niet mogen worden aangetast. En daar zit wel enige rek, meneer Hagoort.

De zaak is nogal eenvoudig lijkt me. Hoeveel willen we als samenleving bijdragen aan de publieke omroepen? Wat is het ons waard? Vergeleken met subsidies voor, ik noem eens wat, bejaardentehuizen? Of rollators voor oude mensen? Goede zorg voor onze kinderen?

Het FD vraagt aan Hagoort waarom er drie omroeporkesten in dienst zijn? Voor ‘levende muziek’ op radio 4, zegt Hagoort. Mijn deugd. Voor hoeveel luisteraars doen we dat dan? Een luisterdichtheid van 0.5%. Het zijn juist ouwe mensen als ik die Radio4 luisteren, en laat me vertellen, liever meer pauzes dan die orkesten.

Wie de omroepen ook maar een beetje kent, weet hoeveel moeite die hebben om echt om te schakelen naar een manier van werken met mensen en geld die echt anders is.

Laat ik het maar aanbieden. Ik kan voor de Nederlandse samenleving 3 TVzenders en 5 radiozenders produceren voor de helft van wat er nu omgaat, en daarbij zal het aantal kijkers niet afnemen, en de eigen soort programma’s van de publieke omroepen zal er niet onder lijden. Nieuw kabinet, geef me 400 miljoen Euro en ik doe het! Helemaal opnieuw beginnen, nieuwe mensen aannemen. Moet je opletten hoe de kostprijs dan gaat dalen. En ik ben toekomstgericht: ik zorg dat de oudere mensen ook vaker naar het toilet kunnen onder het kijken en luisteren.

Geen opmerkingen: