donderdag 6 mei 2010

Soul Survivor ziet het licht, nou ja ietsje

We hebben geen experts meer nodig in de psychiatrie, of artsen, het is steeds gebruikelijker om aan zelfhulp te doen. De boekenplanken in de winkels staan vol met de boeken die ons vertellen hoe we onszelf, ons leven, onze gezondheid kunnen verbeteren. Experts zijn niet langer nodig; we doen het op de Ankh-Hermes manier, of op die van Jomanda. Eet nog wat kruiden, u heeft heus geen kanker. Help jezelf, en het komt wel goed.

Op dit soort Christendom worden we ook steeds vaker getrakteert. Heeft het sterke verzet in veel kerken tegen bijna elke vorm van hierarchie hier mee te maken? We hebben toch geen voorganger, priester, predikant nodig om ons te vertellen wat we moeten geloven? Dat zoeken we zelf wel uit.

Ik moest hieraan denken toen ik in het Nederlands Dagblad een verslagje zag van Soul Survivor, het charismatisch-evangelische evenement bij Strand Nulde aan de A28. De laatste jaren konden jongeren zich laten onderdompelen in het Veluwemeer; vele tientallen maakten daarvan gebruik.

Maar Soul Survivor doopt niet meer! Er is iets gebeurd! Woordvoerder Roos Mannee (foto) zegt hierover: “Wij hebben een leidersdag gehad met vertegenwoordigers uit allerlei kerken. Daar bleek dat voorgangers uit de Protestantse Kerk er veel moeite mee hebben dat jongeren zich hier kunnen laten dopen. Ze willen dat graag binnen hun eigen kerk houden. Dat begrijpen we en daar hebben we respect voor. Daarom is besloten het doopfeest te schrappen.”

“Daar bleek?” Welwel, Roos en haar consorten hebben door een gesprek met predikanten uit de PKN ontdekt dat die moeite hebben met hun dooppraktijk. Daarvoor moesten ze eerst een gesprek met die predikanten hebben? Met wat voor leiderschap hebben we dan te maken in Soul Survivor? Lui die blijkbaar mijlenver verwijderd zijn van de kerken in Nederland, en ik neem zomaar aan, ook van het theologische denken van de Kerk.

Nu heeft Soul Survivor ontdekt dat er in de kerken een bepaald idee over doop bestaat, dat ze nog niet eerder wisten. Wat voor zelfhulp Christendom is dit? Geen kennis van Kerk, en ik vermoed ook niet van theologie, maar wel jonge mensen dopen? Nou ja, van deze dwaling zijn ze blijkbaar bekeerd door een gesprekje met wat predikanten. Dat is grote winst. Ga zo door.

2 opmerkingen:

Anoniem zei

hmmm...jammer dat ze gestopt zijn met dopen. zou johannes ook gestopt zijn met dopen nadat de toenmalige joodse leiders hadden geklaagd?

Unknown zei

Wat een vergelijking. Kerkleiders in nederland zijn als die Joodse leiders en Soul Survivor is als Johannes de Doper?