vrijdag 23 juli 2010

De heerlijkste Arabische muziek: Fairuz (74)

Als ik Arabische muziek wil beluisteren, snel ik steevast naar Nihad Haddad, beter bekend als Fairuz. Deze 74-jarige dame uit Libanon weet als geen ander de Arabieren gevangen te houden in haar zuivere en delicate zang. Vooral tijdens de Libanese burgeroorlog (1975-1990) was ze razend populair, mede omdat ze geen keus maakte voor een partij maar bleef zingen over het ene, verenigde, mooie Libanon.

Fairuz zingt over de liefde, over de terugkeer van de Palestijnen, over schoonheid, over het dorpsleven in Libanon. Ze weet met haar muziek en teksten enorme nostalgie te creëren naar een Arabische wereld van vroeger; een wereld die waarschijnlijk nooit bestond, maar die te midden van de ellende van tegenwoordig steeds mooier lijkt te worden.

Fairuz is in staat volle zalen te trekken met haar optredens die zonder enige opsmuk zijn. Ze staat, beweegt nauwelijks, maar ze zingt ‘als een nachtegaal’.

Fairuz woont in Beirut. Ze treedt niet meer op, ze geeft geen interviews meer, maar wel zingt ze jaarlijks de liturgie van Pasen in haar Grieks-orthodoxe Kerk. Intussen schijnt ze wel met een nieuw album bezig te zijn. Meteen kopen, zeker weten!

Geen opmerkingen: