maandag 12 juli 2010

Egypte feteert Zuid Soedan op 300 miljoen

Egypte heeft een donatie van 300 miljoen dollar gegeven aan de autoriteiten van Zuid Soedan. Kan het nog dwazer? In Egypte leeft 40% van de bevolking onder het bestaansminimum, maar Zuid Soedan wordt gefêteerd. Zuid Soedan nog wel, het gedeelte van Soedan dat niet-Arabisch is en dat zich van het Arabisch Noorden van Soedan wil afscheiden. Hoe zou Khartoem zoiets vinden? Waarom ineens deze interesse in de ‘Aboed, de slaven, zoals zwarte Soedanezen in Egypte vaak spottend worden genoemd?

Maar zo vreemd is de donatie niet. Opvallend is dat de donatie te maken heeft met de Egyptische Minister of Water Resources and Irrigation, Muhammed Nasraldin Allam. (foto) Voorwaarde voor de donatie is dat het geld gebruikt wordt voor ontwikkelingsprojecten. Volgens die Allam gaat het om een veelheid van projecten die met watermanagement te maken hebben. Mogen we de kleine lettertjes zien? Alle projecten die zorgen dat het water van de Nijl in grotere kwantiteit naar het noorden blijft stromen zijn goed, alle projecten die meer water aan de Nijl onttrekken zijn fout?

Egypte doneert aan Zuid Soedan om te zorgen dat zijn eigen waterbevoorrading gegarandeerd blijft. De bestuurders van Zuid Soedan, die niet elk dag zulke bedragen door hun handen voelen vloeien, moeten wel erg eerlijk zijn om dit Egyptische geld niet te accepteren. En de kans dat ze met hun ‘ontwikkelingsprojecten’ eerst zichzelf, vervolgens Egypte en dan pas hun Zuid Soedanese bevolking helpen is wel erg groot.

Voor meer bijdragen van mij over Egypte en het Nijlwater, doe een search op het woord 'Nijl'

Geen opmerkingen: