maandag 12 juli 2010

Hendrik Kraemer Instituut ter ziele: RIP

Het befaamde Hendrik Kraemer Instituut (HKI), een instelling van zoveel naam binnen de PKN en daarvoor binnen de Hervormde Kerk en de Gereformeerde Kerken, is bijna ter ziele. Wie durft het RIP uit te spreken?

Wat een treurigheid. Het eens zo imponerende instituut in Oegstgeest - opgericht in 1905 - moest natuurlijk naar het Dienstencentrum van de PKN verhuizen. En is vervolgens uitgekleed. Al jarenlang zijn medewerkers die vertrokken niet meer vervangen. Over een paar weken is alleen de secretaresse nog over.

De laatste twee stafmedewerkers van het HKI, Aart Verburg en Gerrit Noort herkenden de sterfhuisconstructie al jaren, en hebben eieren voor hun geld gekozen. Verburg gaat de gemeente in, en Noort is de nieuwe directeur van de Nederlandse Zendingsraad (NZR). Mooie keus, heren.

En het HKI? Ze verzinnen vast wel iets om de naam levend te houden (suggestie: laat iemand een website maken), maar de ziel is gestorven. Met Verburg en Noort verdwijnen de laatsten der Mohikanen, mannen die nog continuiteit aan zending binnen het HKI en de PKN verschaften.

Waar moeten de predikanten van de GZB hun missionaire studiepuntjes gaan halen? Wie gaan de zendelingen van de PKN op weg helpen met de nodige training? Wie het weet mag het zeggen, maar met het HKI lijkt het voorbij afgelopen.

1 opmerking:

Inspecteur Raynoldi zei

Nou, het is misschien een publiek geheim, maar zending is in sommge delen van de PKN al jaren een ondergeschoven kindje. Sinds een jaar of tien is er belangstelling van confessionele zijde voor de GZB, ondertussen zitten ze zelfs in het bestuur. Na de totstandkoming van de PKN zijn er zelfs Gereformeerde kerken die de GZB steunen.
Het zal ooit wel de zelfde kant opgaan, net als met de HGJB en JOP. Buiten de rechtervleugel heeft het jeugdwerk absoluut geen prioriteit, aanhaken bij wat er in een aantal andere gemeenten gebeurt, is dan de enige overlevingskans.