donderdag 1 juli 2010

Over de kerk kan je de domste dingen zeggen

Een degelijk weekblad als The Economist is toch wel objectief, zou je denken. Zie deze suggestieve inleiding op een artikel over de Paus en een paar recente benoemingen in het Vaticaan:
Beset by an ever-rising tide of sex abuse allegations, Pope Benedict XVI has announced a reshuffle of top positions at the Vatican which suggests that traditionalists still have the upper hand. A staunchly conservative French-Canadian, Cardinal Marc Ouellet, was put in charge of the powerful Congregation of Bishops which vets appointments to the Catholic hierarchy all over the world.

Een paar opmerkingen bij deze tekst:
1. Is er een 'ever rising tide' van beschuldigingen van seksueel misbruik? Dit is zeer suggestief taalgebruik, en naar ik begrijp niet in overeenstemming met de werkelijkheid.
2. Waarom staat er dat traditionalisten 'still', dus nog steeds de 'upper hand' hebben? De vooronderstelling is dat die langzaam verdwijnen? Of dat de kwestie van seksueel misbruik zou moeten leiden tot minder traditionalisten? Is er een relatie tussen seksueel misbruik en traditioneel zijn? Die link wordt duidelijk gesuggereerd. Dus eh... priesters die de Tridentijnse mis vieren zijn vaker misbruikers dan liberale priesters?
3. Een heel conservatieve Canadese kardinaal wordt 'staunchly conservative' genoemd. Als hij een rabiate liberaal was, zou hij dan 'staunchly liberal' worden genoemd?

Heel eigenaardig eindigt het artikel met deze woorden:
As Austrians and Germans leave the church in ever-greater numbers, and with the Belgian Catholic church reeling from a police raid on its headquarters (as a well as a search of two cardinals’ tombs), the politics of the Vatican’s upper echelons look more and more out of touch with rank-and-file Catholics—let alone the rest of the world.

De suggestie is, dat de kerk in Duitsland en Oostenrijk leegloopt vanwege de kindermisbruikschandalen. Cijfers? Een andere suggestie is overduidelijk: De leegloop hangt samen met de conservatieve koers van de kerk.

Leg me nou eens uit, lieve vrienden bij The Economist, hoe een meer liberale koers mensen binnen de kerk houdt? Ik heb daar nooit enig bewijs voor gezien. En dat de Belgische politie een inval doet bij de kerk, dat is de schande van de politie, maar leg dan eens uit hoe dit samenhangt met de conservatieve koers van de Paus? Het duizelt me.

Mag je van journalisten logica en eerlijkheid verwachten? Als de schrijvers van de economist op dezelfde manier over de economie zouden schrijven, zouden ze worden weggehoond. Over de kerk maakt het niet uit. Je kan zeggen wat je wil, zolang je de antikerkelijke ideeen van de liberale elite bevestigt.

Geen opmerkingen: