woensdag 21 juli 2010

VARA wil personeel dat samenleving weerspiegelt

De VARA zoekt een nieuwe 'ervaren redacteur', valt te lezen op VillaMedia. Leuke baan lijkt me. En wat lees ik daarbij?
De VARA streeft naar een personeelsbestand dat een afspiegeling vormt van de maatschappij. Reacties van mensen met verschillende culturele achtergronden ziet de VARA graag tegemoet.

Een afspiegeling van de maatschappij? Dan alleen wat betreft huidskleur neem ik aan, en doe er een paar moslims bij ook. Maar ik verwacht niet dat de VARA zijn eigen woorden serieus neemt en christen aanneemt voor deze rol? Dus krijg je wel een erg eenzijdige afspiegeling van de samenleving. Serieuze Turkse moslims, prima. Goede redacteuren die naar hun Surinaamse Hindoetempelgaan, okee. Maar een blanke Hollander die op zondag in de kerk zit, dat lijkt me onwaarschijnlijk.

Ik heb de indruk us dat de VARA met afspiegeling van de maatschappij alleen denkt aan etnische afkomst. Dus: de blanke Nederlanders die geen duidelijke christelijke geloofsovertuiging hebben, en allochtonen met wat voor religie dan ook. Interessante 'afspiegeling' van de samenleving krijg je daardoor.

6 opmerkingen:

Jaap zei

Je bent wel erg snel met een vooroordeel. Bij De Wereld Draait Door zie je ook regelmatig Arie Boomsma en soms Andries Knevel terugkomen. Juist bij dit soort programma's van de VARA zie je allerlei soorten mensen terugkomen: van Prem tot Knevel. Toegegeven: je ziet verhoudingsgewijs maar weinig Turken en Marokkanen.

Inspecteur Raynoldi zei

Alsof Arie Boomsma representatief is voor Christelijk Nederland. Het is een hedonist van Christelijke afkomst, meer niet. Ik zie niet zo snel een redacteur van ND of RD overstappen naar de Vara.

Unknown zei

Ha Jaap - het gaat over redactie he?
Eb ik neem VARA weinig kwalijk. Je ziet dat dit zo gaat in een samenleving die seculier wil zijn. Wat uit eigen land is, moet niet teveel religie hebben, wat uit ander land komt geeft niet.

En ik ben het Raynoldi eens over Bomsma. Die komt natuurlijk niet bij de VARA vanwege zijn orthodoxe christelijke opvattingen op levensstijl, maar juist omdat hij anders is.

Jaap zei

Het gaat inderdaad over de redactie, maar ik wilde aangeven dat er bij de VARA toch wel enigszins een tendens is om voor allerlei figuren (ook christenen) open te staan, dus neem ik aan dat wanneer het over de redactie gaat er een zelfde geest van denken zal zijn.

Wat betreft Arie Boomsma ben ik het ermee eens dat hij niet de meest orthodoxe persoon is, maar seculieren zullen hem als christen zien en dat is waar het om draait in de discussie. Verder moet ik zeggen dat hij uitstekend functioneert als bruggenbouwer tussen seculieren en christenen en dat hij als zodanig ook volop de ruimte krijgt bij de VARA (of in elk geval bij DWDD).

Anoniem zei

volgens mij spreken we hier over twee verschillende dingen, de gasten van VARA programma's en het kiezen van een redacteur. Precies zoals Jos aangeeft, discriminatie in het voordeel van medelanders met etnische achtergronden is ok, terwijl een christen door links nederland wordt uitgespuugd.
en over christelijke gasten gesproken, heb je Jeroen Pauw wel eens een normaal gesprek zien voeren met een christelijke tafelgast?

Jaap zei

Misschien heb je gelijk dat er een verschil zit in de gasten van VARA programma's en het kiezen van een redacteur. Toch blijft het wat voorbarig om nu al te oordelen over het tot stand komen van een keuze voor een redacteur, terwijl deze nog helemaal niet gekozen is. Dat de VARA een Jeroen Pauw in dienst heeft, wil nog niet zeggen dat ze daarom geen tegenpool van hem in dienst zouden kunnen nemen.