dinsdag 3 augustus 2010

BlackBerry onder vuur in de Arabische Golf

Saoedie Arabie, Egypte en de Emiraten leggen zich niet neer bij het idee van vrije communicatie; er is daar blijkbaar geen schaamte over de onderdrukking van vrije meningsuiting en communicatie.

Egypte heeft enkele maanden geleden besloten dat Skype niet op mobiele telefoons mag worden gebruikt, en de providers in Egypte hebben gedwee de software geblokkeerd. De Emiraten en Soedie Arabie gaan nu allerlei communicatiefuncties op de Blackberry’s verbieden. In de Emiraten gebruiken naar schatting 500.000 mensen een Blackberry; in Saoedie Arabie gaat het om 400,000 gebruikers. Zondag kondigden de Emiraten aan dat de Blackberry vanaf oktober geen toegang meer tot het internet, tot email en tot IM mag geven. Saoedie Arabie gaat in de komende weken soortgelijke maatregelen treffen.

Abdulrahman Mazi, een topman van het Saoedische staatsbedrijf Saudi Telecom zegt dat dit besluit is genomen om de eigenaars van Blackberry (Research In Motion, uit Canada) akkoord te doen gaan met de eis dat ze ‘wanneer gewenst’ informatie aan de Saoedische autoriteiten moeten doorgeven over dataverkeer. Volgens de algemeen-directeur van het regulerende staatsbedrijf in de Emiraten, Mohammed al-Ghanem, heeft dit niets met censuur te maken. Volgens hem gaat het erom dat Blackberry zich niet aan de regels van de Emiraten houdt. Waarom dat censuur uitsluit is niet duidelijk.

We weten dat de Arabische Golfstaten zich meer dan andere landen moeten bekommeren om radicale moslims die bereid zijn geweld te gebruiken, zowel binnen die landen als daarbuiten. Egypte heeft te kampen met soortgelijke problemen. Als zulke landen niet geregeerd werden door zulke autocratische dictators zouden hun ingrijpende besluiten in vrije communicatie nog verdedigd kunnen worden door te wijzen op het probleem van terrorisme; nu kunnen ze niet de verdenking wegnemen dat ze vooral hun binnenlandse oppositie de wind uit de zeilen willen nemen, door beveiligde communicatie te bemoeilijken.

Bron: cnews worldwatch

2 opmerkingen:

Inspecteur Raynoldi zei

Laat ze eens gaan buurten bij de Ger. Gem. in Ned!

Paul Miller zei

Zijn die er nog dan? O, je bedoelt de TV. Wedden dat ze gewoon naar internet TV kijken :-)