donderdag 26 augustus 2010

CDA in Brunssum is wat voorbarig met afwijzen PVV

Het CDA-bestuur in Brunssum - een gemeente waar de PVV bij de laatste verkiezingen 35 procent van de stemmen behaalde – heeft namens de leden laten weten samenwerking met de PVV onaanvaardbaar te vinden, omdat ,,het gedachtegoed waarop het CDA steunt, niet strookt met de visie die deze partij aan de dag legt''.

Ik denk dat het Brunssumse bestuur helemaal gelijk heeft dat het gedachtegoed van het CDA niet strookt met de visie van de PVV. Als dat wel zo zou zijn, bestond een van die twee partijen niet, denk ik. Maar strookt het gedachtegoed van het CDA wel met de VVD dan? Met de PvdA? Met die partijen wisten ze in Brunssum goed in een college saen te werken, lees ik op hunb website. De vraag lijkt me niet of het gedachtegoed van coalitiepartners met elkaar strookt, maar of er compromissen kunnen worden gevonden die voor alle partijen aanvaardbaar zijn.

Ik heb sympathie voor de PVV: ongeveer 2%. Dus ik snap de tegenzin van die Brunssumse CDAers. Maar in de Nederlandse politiek zijn compromissen altijd nodig, en dat per definitie tussen partijen die het met elkaar behoorlijk oneens zijn. Laten ze in Brunssum dus gewoon afwachten wat voor regeerakkoord eruit komt. Als ze dat niet bevalt kunnen ze er op het partijcongres altijd tegen stemmen.

Geen opmerkingen: