zondag 15 augustus 2010

Goed moment voor Israelisch-Syrische vrede

Professor Alon Ben-Meir (foto) van het Center for Global Affairs aan New York University kreeg deze week ruimte in de Jerusalem Post om Israel op te roepen vooral dit moment te gebruiken om vrede met Syrie te zoeken. Hij denkt dat dit mogelijk is. Zou hij onlangs mijn blog gelezen hebben? :-) Ik vermoed van niet. Maar ik geef graag zijn mening hier – of lees het in de Jeruzalem Post.

Onlangs brachten Koning Abdoellah van Saoedie Arabie en President Bashar Assad van Syrie een bezoek aan Premier Saad Hariri van Libanon. Dit was een gewichtig moment. Het liet zien dat Syrie zich losmaakt van de innige relatie met Iran – Saoedie Arabie is immers Iran’s grootste vijand onder de Arabieren – en het was een helder signaal dat Syrie echt de macht heeft in Libanon. Dat wil zeggen: Syrie tolereert niet dat Iran Hizbollah als haar pion gebruikt, en Hizbollah moet zich aan de regels van Syrie houden. En dat is buitengewoon goed nieuws. Het betekent dat de macht van Hizbollah beduidend aan banden wordt gelegd.

Ben-Meir meent dat Syrie nu bereid is tot serieus vredesoverleg met Israel, iets wat moeilijk denkbaar was zolang Syrie zich zo nauw als in het verleden aan Iran verbond. En een Israelisch-Syrisch vredesakkoord zal belangrijke gevolgen hebben voor Syrie’s relaties met Iran en met Hizbollah en Hamas. Het zal in elk geval zorgen dat Hizbollah en Hamas aan de beademing moeten en ernstig verzwakt raken.

Maar om Syrie aan de onderhandelingstafel te krijgen, moet duidelijk zijn voor Damascus dat het de Golan kan terugkrijgen, en dat normale relaties met de VS mogelijk zijn.

Israel moet ophouden om zijn bezetting van de Golan met zijn nationale veiligheid te verbinden. Niemand gelooft dat meer, zelfs Israel’s bondgenoten als de VS niet. Als Israel werkelijk zijn nationale veiligheid op het oog heeft, moet het de Golan opgeven. Alleen normale relaties met Syrie en effectieve veiligheidsmechanismes kunnen aan Israel echte veiligheid aan zijn noordgrens geven.

Assad heeft laten weten dat hij echte vrede met Israel wenst, maar dat hij wel de Golan terugwil en een gezonde relatie met de VS. En Israel moet nu kiezen of het de Golan wil, of vrede. Zolang Israel de Golan vasthoudt, krijgt het nooit vrede aan zijn noordgrens. Als het vrede met Syrie sluit, verandert de politieke situatie in Libanon (Hizbollah) en Gaza (Hamas) enorm in Israel's voordeel. En een wedje van Strengholt: als Syrie vrede sluit met Israel, doet Libanon dat tegelijk.

3 opmerkingen:

Marijn zei

Wat belangrijker nieuws is... Feyenoord heeft vandaag verloren van de enige echte club van Rotterdam.

Unknown zei

De jeugdopleiding van Feyenoord heeft gewonnen van de grote jongens. leuk.

Marijn zei

En nu haalt Mario Been de uitblinkers gelijk weer naar Rotterdam-Zuid. Ook makkelijk.