zaterdag 14 augustus 2010

Iran populairder dan de VS in Arabische Wereld

Shibley Telhami (foto) van de University of Maryland heeft in Egypte, Saoedie Arabia, Jordanie, Marokko, Libanon and the Emiraten onderzoek gedaan naar de houding van de Arabieren jegens Iran en diens nucleaire programma. De uitkomsten van dit onderzoek moeten de VS en Israel erg bezorgd maken.

De VS rekende erop dat het de Arabieren aan zijn kant heeft vanwege Arabische vrees voor Iran, een vrees die misschien wel groter was dan de Arabische vrees voor Israel. Een jaar geleden was dat waarschijnlijk zo. Toen meende slechts 29% van de Arabieren dat het idee van nucleaire wapens in handen van Iran goed zou zijn voor het Midden Oosten. Nu, een jaar later, zien de meeste Arabieren dit als positief, en vooral in Egypte.

Het onderzoek laat zien dat momenteel 88% van de Arabieren Israel als de grootste bedreiging voor hun veiligheid zien, en 77% de VS, en slechts 10% Iran.

Wat is er gebeurd? Vooral de Israelische inval in Gaza en de troebelen rond de ‘vloot’ die goederen naar Gaza wilde brengen maar door Israel werd geënterd, deed de stemming onder de Arabieren omslaan. De aanvankelijke hoop dat Barak Obama en de VS een nieuwe koers in zouden slaan en dat Israel en de Palestijnen weer over vrede zouden gaan praten, is de grond ingeboord.

Naarmate Israel en de VS als grotere bedreiging worden gezien, is de vijand van de VS en Israel plots minder bedreigend, maar eerder een vriend. Dit hangt ongetwijfeld ook samen met het gegeven dat de meeste Arabische regimes juist wel de gevaren van Iran zien, en zich gedwee opstellen jegens de VS en Israel, in elk geval in de perceptie van de oppositie in een land als Egypte. Dat is een extra reden om Iran dus niet als vijand maar eerder als vriend te zien. Mochten de VS of Israel aan ingrijpen in Iran denken, dan hoeven ze er niet op te rekenen dat ze in Cairo of Riyaad als helden worden binnengehaald.

Geen opmerkingen: