maandag 2 augustus 2010

Job Cohen heeft het verloren

Job Cohen maakt zich niet erg geloofwaardig door hoe hij nu reageert op de koers van de kabinetsformatie. Hij maakte vanmorgen een paar opmerkingen die laten zien dat de druiven zuur zijn voor hem.

Ten eerste, hij verwijt Lubbers dat die zich niet aan de opdracht houdt die hij als informateur heeft gekregen. "Kennelijk kan een informateur gewoon zijn gang gaan, zonder zich iets van zijn opdracht aan te trekken", zei Cohen. Mooi dat hij deze mening is toegedaan, maar zou de opdrachtgever van Lubbers, dat is Hare Majesteit de Koningin, dat zelf niet met Lubbers kunnen bespreken dan? Dom om zoiets te zeggen want Hare Majesteit heeft dit advies van Cohen niet nodig en ze zal het ook niet waarderen.

Ten tweede, Cohen is plots tot de conclusie gekomen dat er heus nog wel een meerderheidskabinet mogelijk is. Maar over links samen met de VVD lukte niet, en met het CDA en de VVD wil Cohen beslist niet. Liever dus nu even de hand op de mond, Cohen, want u heeft er zelf ook voor gezorgd dat Lubbers nu de rechtse optie lijkt te doen slagen. Cohen vindt een minderheidskabinet van VVD en CDA met gedoogsteun van de PVV 'heel slecht voor het land', maar dat had hij eerder moeten bedenken. Bovendien, ondemocratisch kan je het moeilijk noemen.

5 opmerkingen:

Harco zei

Sorry, maar dit vind ik een beetje een flauwe reactie. Met het eerste punt heeft ie gewoon gelijk (en hij is niet de enige die het zegt). En op het tweede punt gaat ie juist uitvoerig in in het filmpje bij de NOS, maar daarover geen woord. Kortom: dat kan sterker. ;) (En nee, ik ben geen Cohen-fan.)

Unknown zei

Ja dat eerst hebben anderen ook gezegd. Maar zijn die dan slimmer dan Cohen? Ik denk dat hij in zijn functie zoiets echt niet hoort te zeggen. Dit is in wezen kritiek op de koningin. Heeft die de halsband om Lubbers niet strak genoeg gedaan?

Harco zei

Natuurlijk is het geen kritiek op de koningin. ZIJ gaf de opdracht, Lubbers voerde hem niet goed uit. Kritiek op Lubbers dus. Beetje goedkoop om het af te doen als kritiek op de koningin, zodat je er niet meer inhoudelijk op in hoeft te gaan.

Unknown zei

Ik heb wel sympathie voor Cohen hoor, en had liever CDA-VVD-PVDA gezien als kabinet. Maar wat Cohen nu zegt vind ik beslist ongeloofwaardig. Hij moet niet zeuren over Lubbers en diens opdracht. Hij heeft klip en klaar gezegd dat hij geen CDA-VVD-PVDA kabinet wilde. En nu komt hij daar weer op terug? Gewoon politiek erg onhandig gespeeld van hem vind ik.

Harco zei

Marc Chavannes zei het vanmorgen ook nog op de radio: er waren nog wel 4 of 5 andere meerderheidskabinetten mogelijk geweest. En een 'meerderheidskabinet' was Lubbers' opdracht.