donderdag 12 augustus 2010

Kerk in Gainsville (Fl) gaat Korans verbranden

De belangrijkste Islamitische universiteit in de wereld, Al-Azhar in Cairo, heeft fel geprotesteerd tegen het voornemen van een kerk in Gainsville, Florida - The Dove World Outreach Center om op 11 september Koran’s te verbranden. De voorganger van de kerk, Terry Jones, publiceerde eerder een boek ‘Islam is of the Devil’. (afbeelding)

Volgens Al-Azhar is die Gainsville kerk bezig met ‘haat opwekken en discriminatie’. Nu lijkt het me bijzonder dom van die kerk om met dit plan door te gaan. Veel evangelische kerken in de USA hebben ze gevraagd om dit niet te doen omdat het niet goed is voor de relaties met moslims.

Ongetwijfeld zullen de beelden van de verbranding in de islamitische wereld op TV en in de kranten komen, en voorspelbaar is dat dit voor christenen in de moslimwereld tot grote problemen gaat leiden. Wij christenen hier in de moslimwereld zijn elke keer de dupe van domme acties die in het westen tegen de Islam worden ondernomen. Het idee dat een kerk in Florida dat overweegt is ongetwijfeld te veel gevraagd.

Overigens moeten moslims niet zo opgefokt doen over deze domme actie in Gainsville. Wat doen ze zelf als ze een beschadigde of oude Koran hebben die ze willen wegdoen?
Fatwah # 968
Q: I have a copy Noble Mushaf that has torn pages, what should I do with it; should I bury it in the ground or not?
A: It is permissible for you to bury it on the grounds of any Masjid. It is also permissible for you to burn it, thus imitating ‘Uthmaan (radi Allahu ‘anhu).
Author: The Permanent Committee of Research & Islaamic Rulings Of the Kingdom of Saudi Arabia
Source: The Collection of Islaamic Verdicts issued by The Permanent Committee of Research & Islaamic Rulings & www.Sahab.net
Translator: Abu ‘Abdis Salaam Siddiq Al Juyaanee

Het verbranden van de Koran als zodanig is dus geen vergrijp in de Islam. Als moslims opgewonden reageren op de Koranverbranding is dat niet wegens het gebruik van vuur als zodanig, maar omdat christenen geen respect voor hun boek tonen.

Al zouden alle moslims de meest vredelievende mensen op aarde zijn, dan nog moet je niet aan boekverbranding doen. Je kunt van mening zijn dat de Koran een duivelse uitvinding is, maar het getuigt niet van respect voor moslims als mensen om wat hun het meest dierbaar is op de brandstapel te gooien. Je hoeft van mij geen respect te hebben voor de Koran; dat is een geloofskwestie immers. Maar waarom disrespect tonen als je weet dat dit bovendien enkel boosheid uitlokt en mogelijk geweld? Waarom zo'n domme actie ondernemen die zeker zorgt dat moslims opgefokt reageren, terwijl dit geen enkel positief doel dient?

Heeft Al-Azhar dus gelijk? Ja en nee. Ik geloof dat sprake is van bewust haat opwekken, maar dat zal vooral gebeuren aan de kant van moslims. In de USA gaan ze de Islam heus niet meer haten door deze boekverbranding van een ridicule sekte. Maar is het een geval van discriminatie? Ik zou niet weten waarom. Mag ik niet van mening zijn dat een boek slecht is? Het verbranden van boeken is dwaas, maar heeft niets te maken met discriminatie. Als u mijn bijbel verbrandt neem ik u dat kwalijk, maar ik zie het niet als discriminatie. En ik koop gewoon een nieuwe.

Geen opmerkingen: