donderdag 2 september 2010

Israelische kolonisten torpederen vredesbesprekingen

Naftali Bennett, directeur van de Joodse YESHA raad van kolonisten op de Westbank, heeft vandaag laten weten dat de kolonisten in 80 nederzettingen weer beginnen met nieuwbouw. Daarmee breekt de organisatie met een gedeeltelijke bevriezing van de bouw in nederzettingen. Dat ze dit doen, pal voordat in Washington een begin gemaakt wordt met Israelisch-Palestijnse vredesbesprekingen, is natuurlijk geen toeval. Bennett bekritiseerde die besprekingen als doelend op ‘namaakvrede’. Hij verwierp de eis van de Palestijnen om alle bouw van nederzettingen te staken. ‘Zodra [de Palestijnen] begrijpen dat de Israeli’s hier zullen blijven en dat we alleen sterker worden dag aan dag, zullen ze het wel opgeven.’

Ziedaar een van de grote problemen tussen Israel en de Palestijnen. Als Israel dit soort lui nou een mores zou leren, zou er kans zijn op echte vrede. Maar de hardliners in Israel – met de kolonisten voorop – wensen geen vrede. Ze willen enkel alle land.

1 opmerking:

Likoed Nederland zei

De verontwaardiging klinkt niet zo overtuigend.

Ten eerste worden er al jaren geen nieuwe nederzettingen meer gebouwd, alleen bijgebouwd in bestaande woonwijken.

Ten tweede, woningen bouwen is niet verboden volgens de Oslo-akkoorden.
Wat wel verboden is volgens de Oslo-akkoorden, is de Jodenhaat en terroristenverering, bijvoorbeeld op de Palestijnse televisie. Die gaat echter gewoon door.

Ten derde, ook de Israeli's hebben aanspraken op het gebied, op grond van:
* geschiedenis.
* toewijzing mandaatgebied (Israel beslaat slechts 18%).
* verkregen in een verdedigingsoorlog.
* terugdraaien etnische zuiveringen door het Jordaanse leger in 1948.
* recht op veilige grenzen (resolutie 242).
Zie ook: http://www.likud.nl/persnl117.html

Niettemin heeft Israel zich sinds 2000 bereid verklaard om uitgezonderd circa 6% het gebied af te staan voor een Palestijnse staat.
Door de Palestijnen keer op keer geweigerd.