maandag 20 september 2010

Vast reservaten gaan bouwen voor demente mensen?

Moeten we in Nederland maar vast reservaten gaan bouwen? Hoe kunnen we in vredesnaam omgaan met 500.000 dementerende ouderen over 40 jaar? Want dat staat ons te wachten, blijkt uit het World Alzheimer Report 2010 dat vandaag wordt gepresenteerd. De kosten zullen tussen nu en dan verdubbelen tot 15 miljard euro, wordt voorspeld. Neem dat laatste cijfer maar met een korrel zout. Niemand weet hoe duur dit is over 40 jaar, maar de ervaring leert: duurder.

De Volkskrant schrijft: "Het aantal mantelzorgers zal echter sterk afnemen door de vergrijzing en doordat meer vrouwen werken. Mensen met dementie belanden daardoor eerder in een duur verpleeg- of verzorgingshuis. Deze sector krijgt de komende jaren bovendien te maken met grote personeelstekorten."

in een samenleving waar geen geld is en waar het aantal dementen stijgt, zal de vraag naar goedkopere oplossingen stijgen, mag je vermoeden. Een half miljoen mensen die dement raken, hoe zorg je daarvoor? Reservaten op de Veluwe? Met onze kelderende moraal over euthanasie moeten we misschien wel ergere dingen vrezen.

2 opmerkingen:

Anoniem zei

zolang de farmaceutische industrie nog patenten heeft op de medicijnen voor de dementerenden, neem ik dit soort nieuws met een korreltje zout.

Unknown zei

Ach ja, misschien is tegen die tijd al lang een middel gevonden. Maar we kunnen in elk geval vast beginnen met bezuinigen.