woensdag 6 oktober 2010

6 oktober: Egypte's kracht en overwinning

Vandaag heeft Egypte vrij; gevierd wordt dat Israel werd verslagen op 6 oktober 1973. Op die dag trokken Egyptische troepen tot verbijstering van Israel het Suezkanaal over om de Sinaiwoestijn te heroveren die Israel in 1967 had ingenomen. De eerste uren van de oktoberoorlog verliepen verbazend goed voor Egypte. Israel verwachtte geen aanval; omdat het Yom Kippur was, waren de Israëli’s aan het feesten. Dat Egypte deze dag als overwinning viert is logisch: voor het eerst bewees een Arabisch land dat het een leger van enig gehalte bezat.

We kennen de afloop; Israel herpakte zich en versloeg Egypte. Dat aspect van de oorlog lijkt hier uit het nationale bewustzijn te zijn verdrongen. Niet vreemd natuurlijk, want de eerste uren van de oorlog hebben aan Israel zo’n schrik bezorgd, dat het een paar jaar later bereid was de hele Sinai aan Egypte terug te geven in ruil voor vrede. Dus voor Egypte is de herinnering aan de periode van 1973-1980 er een van overwinning.

Elk jaar wordt op 6 oktober met grote militaire parades en met een overdosis aan TV-programma’s herdacht hoe heldhaftig het Egyptische leger tegen Israel optrad. Jaarlijks wordt de herinnering aan president Anwar Sadat, die tot de aanval opdracht gaf, levend gehouden. Daarvoor is 6 oktober buitengewoon geschikt want op de militaire parade van 1981 is Sadat vermoord door een groepje radicale moslims. Toen die met hun vrachtwagen langs de tribune paradeerden waar Sadat met zijn vice-president Hosni Moebarak en veel andere hoogwaardigheidsbekleders zat, openden ze het vuur op de president, die bijna meteen overleed.

De jongenmannen van Video Cairo die met hun camera’s de oversteek over het Suezkanaal op 7 oktober 1973 vastlegden, waren er ook bij op 6 oktober 1981. De beelden van de schietpartij zijn vaak op televisie vertoond, ook in Nederland. Op het kantoor van Video Cairo heb ik de hele band eens bekeken, waarop beelden staat die in Egypte zeker nooit zijn uitgezonden. Meteen nadat het schieten voorbij was, terwijl de camera’s draaiden, zie je de nog jonge luchtmaarschalk, Hosni Moebarak, in paniek tussen de omgevallen stoelen rondlopen. Hij pakt er een paar op en gooit die van zich af. Hij lijkt in de eerste minuut na de aanslag totaal van zijn a propos te zijn. Wie zou dat niet zijn. Maar het zijn niet de beelden die Egypte van zijn nieuwe president te zien kreeg. Net zo min als Egypte vandaag te zien zal krijgen dat de president oud en zwak is.

5 opmerkingen:

gert zei

Vandaag heeft Israel bewust documenten aan Syrie getoond waaruit blijkt dat ze in het begin van de oorlog van plan waren Damacus plat te bombarderen.Golda Meier heeft dat plan van Moses Dayan voorkomen.

Israel wil Syrie duidelijk waarschuwen geen staatgreep te plegen mét Iran in Libanon,want dan gaat Damascus plat.

Over een paar dagen komt die gek uit Iran de Israelisch provoceren aan de Libanese grens met Israel.Deze grens noemt hij bij voorbaat al de Iraans-Israelische grens.

Unknown zei

Waar haal je die esoterische kennis vandaan Gert? Je hebt een informant in het kabinet in Israel?

Arjan Baarssen zei

Mooi stukje geschiedenis Jos. Het zijn net mensen, daar in Egypte :)

Unknown zei

Hier iets over wat Gert hierboven nemt:

http://www.debka.com/article/9064/

En dit is wat Haaretz daarover zegt:
http://www.haaretz.com/print-edition/news/did-israel-ever-consider-using-nuclear-weapons-1.317592

Dit is hoe zorgvuldig Haaretz schrijft:
"If these reports are accurate - and the documents released this week do not confirm them, but possibly only hint at them through portions blacked out by the military censor..."

gert zei

"Egypte bewees dat het een leger van enig gehalte bezat" schrijft Jos.
Jos toch, de werkelijkheid is dat het IDF de zaak behoorlijk liet versloffen,niet paraat was,ingedommeld was.Enne het was grote verzoendag hé.

Volgens mij heeft de Israelische legerleiding na de gelukkig goede afloop behoorlijk op z'n d#nder gehad.
Nog steeds vinden ze Egyptische legerlaarzen op het slagveld,de angsthazen hadden hun kistjes uitgetrokken om harder te kunnen wegvluchten.
Het verloop en de afloop van de strijd bewijst ook dat allah niet/nog steeds niet allahOEHAKKEBAR is!