dinsdag 19 oktober 2010

Bankroet Crystal Cathedral / Hour of Power

De Crystal Cathedral van Rev Robert Schuller heeft uitstel van betaling gevraagd en lijkt bankroet. Naar de kerk zelf heeft bekend gemaakt zijn de inkomsten vorig jaar van 30 miljoen naar 22 miljoen gedaald. Dit hangt samen met een niet nader genoemd ledenverlies door een strijd over het leiderschap van de kerk. Pa Robert sr. stelde zijn zoon Robert jr. in 2006 als zijn opvolger aan maar dat liep helemaal mis. Stel je voor, Robert jr. besloot de kerk wat te verwijderen van de prosperity-theologie van vader Robert, en begon te preken over zonde en verlossing (ja je moet maar durven in een kerk!) maar dat mocht niet van Robert sr. Dus mocht zoonlief de kansel niet meer op enwerd de dochter aangesteld als nieuwe sr. pastor. (is dat een pistress? of een pastorette?) En nee, ze heet geen Roberta.

Naar wordt gezegd zou de kerk een schuld in de sfeer van meer dan 43 miljoen dollar hebben. Er wordt ook gesproken van 55 miljoen. Daarvan is 36 miljoen een hypotheek, en er staan honderden schuldeisers op de ruiten van de kerk te tikken. Er zou een betalingsachterstand zijn van 7.5 miljoen dollar aan allerlei leveranciers. En dat met een omzet van 22 miljoen. Een fors bedrag, maar inderdaad, wel precies het bedrag dat vorige jaar minder binnenkwam. Overigens, ik twijfel er niet aan of Robert Schuller deze schuldeisers vandaag uit eigen zak zou kunnen betalen zonder een centje pijn. Hij had geen PKN-salaris, en zijn boekverkoop en TVrechten zullen een lieve duit in de la van de Schullers hebben gebracht. Maar Schuller peinst daar vast niet over, want dat geld heeft God aan hem gegeven, toch?

Dus kunnen de schuldeisers wachten. Hoeveel van hun gaan faiiliet? En wil de kerk overleven, dan moet keihard worden bezuinigd. Maar voor mensen die gewend zijn aan de glamour, zal dat wel zwaar vallen. Dus zal het nog meer leden kosten. Want de neergang van de Crystal Cathedral staat natuurlijk wel haaks op de eigen 'theologie' van Gods lievigheid die ons altijd te hulp komt.

Je mag hopen dat de ogen van mensen opengaan. Het gebrabbel dat daar op het podium plaatsvindt, en dat door de evangelische multimilionair JvdB in de Nederlandse ether wordt rondgestrooid ('Help ons nu. Koop dit boek. Maak uw gift nu over... Zonder u kunnen we dit niet...') staat mijlenver van het bijbelse Evangelie. Wat dat betreft was de Crystal Cathedral al jaren bankroet.

14 opmerkingen:

gert zei

Hoi Jos,het is duidelijk te horen dat je de laatste tijd geen zondagochtend diensten meer bekijkt van hour of power.

Sinds zoonlief vertrokken is zijn er totaal andere predikers die er voorgaan.
Predikers die Jezus Christus en dien gekruisigd centraal stellen,predikers die spreken over de geestelijke strijd,over genade(afgelopen zondag nog een herhaling van Henrie Nouwen).

Wij hadden afgelopen zondag in Zierikzee een prediker die sprak over oordeel niet.....

Unknown zei

nee ik heb al een paar maanden niet gekeken.

oordeel niet? dat doe jij ook alleen maar over iedere kerk die niet van jou soort is, en over iedere politicus die geen Geert Wilders heet?

Paul Miller zei

Mijn eerste reactie sinds terug uit Oxford in devotie aan C.S. Lewis.
M.i. heeft gert een punt. Ook ik heb mij verbaasd over de evangelicale kleur van de laatste maanden.
Roept bij mij de vraag op, wat is/was er echt aan de hand???

Unknown zei

Als dat om laatste maanden gaat, dan laat zich raden dat de enorme neergang begon met het wegwenden van Robert Jr. en dat, toen dit negatieve impact had, de toon wat evangelicaler is geworden?

Maar wie saltseggen.

gert zei

Hoi Jos,nu doe je het weer!

Het snel oordelen van een ander zou veelal voortkomen uit een minderwaardigheids gevoel bij hen die oordelen,volgens de voorganger(Richard Houmes)afgelopen zondag.
Fhilip Yance heeft potdorie nog gelijk ook als hij zegt dat er veel genadeloosheid is in de kerk,onder christenen onderling.

Jong en vrij kreeg ook al een veeg uit de pan van jou,nota-bene over hun uitleg over genade.


Nee Jos ik ben een metgezel van allen die HEM vrezen.

Nou ik ben ook vol lof bv.over Maxim Verhagen,Wiegel,Bolkestijn,Kees vd Staa,Lukas Hartong,Hans v Balen,Hans Hillen,Opstelten,Henk Kamp...

Unknown zei

Ja, mooi Gert. Maar zolang het in jouw straatje past he?

Unknown zei

Overigens Gert, in de fundamentencursus van Jong ebn Vrij kwam ik juist tegen dat je de Here NIET moet vrezen.

Inge zei

Klinkt als de Amerikaanse versie van TRIN. Of ben ik dan te negatief?

Unknown zei

Ja, volgens mij ben je dan wel te negatief. Ik denk dat ze niet veel connectie met elkaar hebben, en je kan van Schuller van alles zeggen: maar hij is niet van het charismatische soort.

Inge zei

Ik ken de theologische achtergrond niet. Er zijn zoveel verschillende evangelische splintergroeperingen dat ik door de bomen het bos niet meer kan zien.

Wel ken ik de "Hour of Power" uitzendingen van toen ik nog geen christen was.
Ik weet dat ik dat nooit lang volhield om ernaar te kijken. Ik kreeg er een naar gevoel van. Hetzelfde gevoel dat ik ook heb als ik TRIN dingen zie. Maar dat zal wel aan mij liggen dan.

Paul Miller zei

@Jos,

Dat zou kunnen, maar ik wil de integriteit van Schüller Sr. niet zomaar in twijfel trekken. Ik maakte enkele jaren geleden een dienst mee met R.S. junior in Apeldoorn en dat vond ik niet zo prettig overkomen.
Ik denk dat een conflict, waar het ook over gaat, gemeentes verdelen kan en de geloofwaardigheid aantast.
En wat JvdBos betreft, dat is ook zo'n raadsel. Maar het gaat ook om draagvlak creeëren, want ook JvdBos heeft niet het eeuwige leven (hier op aarde dan).

Paul Miller zei

O ja, ik kijk af en toe naar het interview en naar de preek. Stukje klassieke muziek is altijd meegenomen, maar de resst van het zingen vind ik niet zo fijn.
Maar, het haalt het natuurlijk niet bij het jongens- en mannenkoor van Christ Church in Oxford Engeland. Dat is pas mooi. :-)

Unknown zei

Ik trek de integriteit van Schuller ook niet zo erg in twijfel. de man was erg eerlijk. Hij heeft ooit eens gezegd: we zijn in de eerste plaatse een community of love. en in de tweede plaats een kerk.

Unknown zei

iemand van de Jehovahsgetuigen wees mij op de de verdeeldheid en onderling gekibbel mijnheer Strengholt. Dit artiekel werd daarbij aangehaald.
Ik las het en ik schaam mij diep over de inhoud waaronder de bet-weterij en veroordelingen.
Gelukkig proberen sommigen u daarop te wijzen.

De meeste mensen die u noemt ken ik
Allemaal hebben ze positief bijgedragen om het zicht op Gods liefde en genade door Christus Jezus dichter bij de mensen te brengen.