zaterdag 30 oktober 2010

Jippie! We hebben er weer een omgelegd!

Ach ja, vandaag weer een Soedanees doodgeschoten die via Egypte naar Israel hoopte te vluchten. De grenspolitie heeft er weer een te pakken. Zouden ze turven wie er hoeveel afknalt?

Het is een schande hoe de Egyptische politie elke keer op die arme vluchtelingen schiet. Deze Soedanees was in het hoofd geschoten. Volgens de Egyptische politie zijn eerst waarschuwingsschoten gelost. Ja, als zo'n sukkel dan doorloopt, wat kan je dan anders dan hem in zijn hoofd schieten? Een paar anderen werden gearresteerd. Ook al niet echt van de leuke in dit land. Beetje martelen, verkrachten misschien. Zouden ze dat ook turven?

Ik ben een paar jaar voorzitter van een school met ongeveer 500 Soedanese kinderen geweest. 75% van hen had een of meer ouders verloren in de Soedanese burgeroorlog. In onze Anglikaanse kerken in Egypte komen veel van die vluchtelingen. Mensen die werkelijk niets meer hebben en leven van de geef. Gediscrimineerd door de Egyptenaren, regelmatig mishandeld op straat, belachelijk gemaakt om hun huidskleur en voor 'abd, slaaf, uitgescholden.

En als zulke sloebers dan verder proberen te vluchten omdat ze in Egypte als honden behandeld worden, dan kunnen ze de kogel krijgen. Dit jaar al bijna 30 (!) gedood bij de grens met Israel. De Soedanezen kennen de gevaren, maar hebben er veel risico's voor over om bij de 'vleespotten' van Egypte weg te komen, en een veilige haven in Israel te vinden. In wat voor samenleving leven we hier in Egypte.

2 opmerkingen:

gert zei

Fijn dat je nu tenminste niet spreekt over de betrokkenheid van Israel.

Johan zei

Joh, Gert, dat doe ik wel even!

Egypte heeft nl. de grenssurveillances verscherpt op verzoek van Israël, dat de toestroom van de christelijke Somaliërs een beetje zat was.

En natuurlijk: als de Egyptenaren ze afknallen, hebben de Israëli's formeel niets gedaan... Alleen de grens maar dichtgehouden.

Op dat laatste zou ik verder kunnen gaan, maar dat doe ik maar beter niet...