woensdag 1 december 2010

Egypte duwt Moslim Broederschap terug in hok

Egypte ging van de week naar de stembus. In 508 districten mochten de kiezers hun wil bekend maken. Nou ja, in zoverre ze niet door geboefte in dienst van de Nationale Demokratische Partij (NDP) werden tegengehouden. En op veel plaatsten zaten de stembussen al vol briefjes - lang voor de eerste stem officieel werd uitgebracht. Niemand gelooft dat sprake is van eerlijke verkiezingen. Hoe erg durft deze overheid zijn eigen bevolking te vertrappen.

De eerste uitslagen zijn officieel. In 209 van de 508 districten haalde een kandidaat meteen 50% van de stemmen. En elk van die 209 kandidaten is er een van de NDP. Vorige keer haalden kandidaten van de Moslim Broederschap nog 20% van de zetels, nu staan ze op 0%. Bij de tweede ronde, op zondag, waarbij in elk van de overige 299 districten de twee beste kandidaten tegenover elkaar staan, zijn nog wel leden van de Moslim Broederschap in de race, maar die organisatie overweegt om al zijn kandidaten terug te trekken. Het is nu al duidelijk dat van eerlijke verkiezingen echt geen sprake zal zijn.

En zo zorgt de NDP ervoor dat het klaar is voor de presidentsverkiezingen in 2011. Nou ja, daar zit nou net het probleem. Onder de regeringsclique neemt de paniek toe over hoe die verkiezingen moeten verlopen. Maar in het parlement zal het in elk geval geen last hebben van tegenstemmen.

En zo heeft de NDP gezorgd dat begrippen als 'demokratisch' en 'verkiezingen' een heel eigen betekenis hebben in Egypte. Voor veel Egyptenaren is zelfs de tijd van het kolonialisme en van Koning Farouk beter dan wat ze nu hebben. Toen was er nog een mate van respect voor mensen.

1 opmerking:

Aigyptos zei

"Democratisch" en "verkiezingen" hebben sowieso al een andere betekenis dan in de Eerste Wereld :-).

En inderdaad, de kolonisten waren beter dan het regime terug: ik heet de Britten en Fransen van harte welkom in Egypte!! Kom er maar in.

Een Farao zou ook niet misstaan!