zaterdag 4 december 2010

Moslima's op bezoek in geboortekerk Bethlehem

Palestijnse moslimmeisjes bezoeken de Geboortekerk in Bethlehem. Een schoolreisje of zo, neem ik aan. Alfred Muller maakte er een pracht foto van die ik hier natuurlijk gaarne zou plaatsen maar ik verwijs naar zijn eigen blog erover :-)

Bij zo'n foto kan je allerhande gedachten hebben. Waarom bezoeken 100+ moslima's de Geboortekerk? Omdat ze de christenen haten? Omdat ze kerken haten? Omdat ze de kerken plaatsen van afgoderij vinden? Nee, dan zouden ze daar vast niet komen. Omkeren kan je dit natuurlijk ook niet. Ze gaan daar niet heen omdat ze van de kerk houden, omdat ze in Drie-eenheid geloven, omdat ze christenen liefhebben.

Ik vermoed zomaar, dat ze de plaats waar Jezus geboren is van belang vinden; hij is immers een profeet in de Islam? En dat ze de historische locaties die ook van de Palestijnen zijn, respecteren. Of dat ze liever een dagje naar zo'n kerk gaan dan wiskundeles krijgen. Van alles is denkbaar.

Maar als het, mijns inziens, iets aantoont, is wel dat moslims en christenen onder de Palestijnen meer met elkaar gemeen hebben dan soms wordt gesuggereerd. Ze delen een geschiedenis, ze delen een (deel van hun) religie, ze delen het land. En dat is hopelijk een aanleiding om meer samen te doen in hun tragische situatie.

En mijn ervaring in het Midden Oosten is ook, dat heel veel moslims diep in hun hart - en soms voor op de tong - diep respect hebben voor de 'Arabische' christenen en hun geloof. Met enige jaloezie zelfs.

3 opmerkingen:

gert zei

Het kan ook zijn dat de moslima de kerk aan het bekijken is met de vraag in haar achterhoofd of deze wellicht later als moskee is te gebruiken.Tenminste als ik de foto zo bezie zou dat ook best kunnen.

Als we het nieuws moeten geloven zijn binnen afzienbare tijd alle christenen weg uit de moslim landen.

Anoniem zei

Vraag eens aan Toine van Teefele gert hoeveel last hij heeft van de moslims en hoeveel last hij heeft van joden. Hij woont en werkt in Bethlehem en is getrouwd met een Palestijnse.
Je kunt zijn weblog lezen bij United Civilians for Peace. Ook kun je het vragen aan de Palestijnse Christenen bijvoorbeeld Naim Ateek van Sabeel in Jeruzalem. Als het zo doorgaat zijn binnen afzienbare tijd ook alle christenen weg uit Palestina. Niet door de moslims, maar door het uitverkoren volk. Maar daar zal jij geen bezwaar tegen hebben.
Corrie

Anoniem zei

om gert even helpen zoeken

http://www.unitedcivilians.nl/nl/doc.phtml?p=Weblog

lees dan vergunningen van 30/3 de christelijke stem en inter-religieuze relaties van 18/12/08
Corrie