dinsdag 28 december 2010

Pechtold (D66): Liever PVV dan CDA en VVD. Nou nou.

Wat een venijn bij Alexander Pechtold (D66) in een interview in het NRC vandaag. Is hij zo teleurgesteld dat hij politiek wederom volledig buitenspel staat, en dat de regering van VVD en CDA nog steeds niet is gevallen?

Hij zegt vandaag in het NRC dat hij meer moeite heeft met 'al die meewaaiende VVD'ers en CDA'ers dan met de PVV'ers'. Hij zegt ook dat ‘veel van wat de PVV beweert […] weliswaar abject’ te vinden, maar hij geeft daaraan de voorkeur omdat het in elk geval ‘ook van a tot z [is] overdacht'. Het is ‘gedreven ook, op het hysterische af, maar evenzogoed gemeend. Kom daar nog maar eens om bij VVD en CDA.’

Nou, heldere taal, dat waardeer ik. Als Pechtold dus mag kiezen voor een coalitie waarin hijzelf zitting neemt, doet hij dat blijkbaar liever met PVV met zijn ‘abjecte’ opinies, dan met de ‘meewaaiers’ van CDA en VVD die hij blijkbaar een gebrek aan overtuiging en gedrevenheid verwijt?

We zullen opletten, meneer Pechtold, en u hieraan herinneren als u nog eens de kans krijgt om in een kabinet te belanden. Uw voorkeur is PVV boven CDA en VVD. Ik hoop overigens van harte dat u deze kans niet krijgt, maar ik maak me er ook niet zo druk om; ga vooral door om zulke diep doordachte interviews te geven.

4 opmerkingen:

Jan Dirk Snel zei

Jos, met permissie, maar dit is je reinste flauwekul. Pechtold heeft het niet over een voorkeur voor de PVV en al helemaal niet over kabinet met die partij. De als stelling vermomde vraag van Pieter van Os luidt: "De theorie is: als je de PVV bij het bestuur betrekt, haal je ze de wind uit de zeilen." Daarop zegt Pechtold: "Slechte theorie." En vervolgens legt hij uit dat hij meer moeite heeft met "al die meewaaiende VVD'ers en CDA'ers".

Hij heeft daar volkomen gelijk in. De gekte van de PVV is (althans bij sommigen) oprecht gemeend. Maar VVD en CDA hebben last van slappe knieën. De PVV hoef je niet moreel te benaderen. Je kunt gewoon de feitelijke onzin ontmaskeren. VVD en CDA verdienen het wel om flink over de knie genomen te worden wegens ernstig wangedrag.

Afgelopen zomer had je nog allerlei lieden die betoogden dat je wel met de PVV moest gaan regeren, omdat die partij anders de grootste zou worden. Maar dat gebeurt juist nu in de peilingen. Pechtold heeft volkomen gelijk.

Unknown zei

Mooi dat dit flauwekul is :-) dan is dat ook weer rechtgezet.

Maar als Pechtold meer moeite heeft met slappe CDA/VVD kamerleden dan met bevlogen PVVers, zou jij dat een goed uitgangspunt voor besprekingen met CDA en VVD willen noemen?

Jan Dirk Snel zei

Jazeker. Coalitiebesprekingen zijn voorlopig toch niet aan de orde en D66 komt alleen in het vizier bij VVD en CDA als die die partij - in gewijzigde politieke omstandigheden - nodig hebben. Zo gaat dat met kleinere partijen.

Maar in dat geval staat D66 nu sterker, omdat CDA en VVD het een en ander uit te leggen hebben. Aan het eind van het interview zegt Pechtold ook dat hij wil investeren in een eigen verhaal. "Want je moet klaar staan op het moment dat de onvermijdelijke teleurstelling zla toeslaan. VVD'ers en CDA'ers denken dan: D66 had het toen als eerste3 over de verhoging van de AOW-leeftijd, de hervorming van de woningmarkt, bleef strijden voor onderwijs. Laten we D66 maar eens het voordeel van de twijfel gunnen."

Die laatste opmerking is wat optimistisch, maar als middenpartij is D66 als liberale middenpartij in bepaalde omstandigheden een aantrekkelijke partner voor VVD en CDA. Alleen machtsverhoudingen zullen die partij ook werkelijk in the picture brengen.

gert zei

Voor velen binnen en buiten de politiek is het fff wennen aan het nieuwe tijdperk/bedeling.Het oude,de tijd van de grijze muizen die met meel in de mond spraken is voorbij en zie de nieuwe politiek heeft voorgoed z'n intrede gedaan.

Democratie betekend dat je de wil van het volk/het rode potloodje respecteerd.Binnenkort laten duizenden Hollanders weer het potloodje spreken en zal er een ruime meerderheid in de 1ste kamer zijn voor de nieuwe politiek.
Natuurlijk heeft Pechtold de pvv veel liever,zonder pvv zou d666 al zijn opgeheven.