vrijdag 7 januari 2011

Alleen opkomen voor kopten is niet genoeg

Dit opinieartikel van mijn hand staat vandaag in het Reformatorisch Dagblad en op de website van www.refdag.nl.

Als het Westen alleen wat van zich laat horen als kopten iets overkomt, ondergraaft het zijn eigen boodschap en versterkt het enkel de tegenstellingen die in Egypte al zo groot zijn, stelt dr. Jos Strengholt.

Ik ging gisteravond in Caïro naar de koptisch-orthodoxe kerk om de ruim vijf uur lange kerstnachtdienst mee te maken. Ik wilde als buitenlandse priester mijn gezicht laten zien in deze dagen waarin de kopten boos en bang zijn. Als klein signaal dat christenen in andere landen aan hen denken, en om naast hen te staan. Er is hier grote vertwijfeling onder de christenen. Wat zal de toekomst brengen?

Ik geef toe, ik ging ook naar de kerk omdat ik zelf boos was, al een week lang, sinds de brute moord op 23 christenen in Alexandrië. Ik was rond de jaarwisseling zelf in die stad om daar les te geven. Mijn koptische vertaler kwam niet opdagen omdat hij in het ziekenhuis moest zijn; drie van zijn familieleden waren bij de aanslag gewond geraakt.

Hebben wij als christenen in Egypte geen recht op leven? Op ons geloof beleven zoals we wensen? Op bescherming door de overheid? Hoe is het mogelijk dat moslims zo veel van onze geloofsgenoten vermoordden en dat de overheid weer eens niet ter plaatse was? En dat terwijl er al lang een mate van dreiging in de lucht hing. De sfeer tussen moslims en christenen is al maanden aan het verslechteren.

Ik ging ook naar de kerstnachtdienst om te zien hoe de politie deze keer voor beveiliging zou zorgen. Wat een machtsvertoon; in een gebied van 200 meter om de kerk was de politie massaal paraat; ieder die in de buurt kwam moest zijn identiteitspapieren laten zien. Dranghekken hielden passerende auto’s ver weg van de kerk. Alleen ‘ons soort mensen’ mocht het terrein van de kerk op.

En om het RefDag niet te ontrieven... lees hier verder op hun website :-) www.refdag.nl.

4 opmerkingen:

gert zei

Hoi Jos,in je artikel in het RD ben je wel behoorlijk bezig de kool en de geit te sparen,mam man toch.
Natuurlijk mag/moet je je uitspreken tegen al het geweld en onrecht in de wereld,maar doet dat op een ander moment,zou ik zeggen.

Je gaat bijna op dezelfde toer als al-teyyeb de groot imam van Egypte die de oproep van de paus(meer bescherming voor christenen) terzijde schuift omdat pappa zwijgt wanneer er in Irak moslims(door moslim geweld) gedood worden.

Het is alom bekend dat moslims wereldwijd zeer grote voeten/lange tenen hebben en daar mag je vooral nu best wel eens vol op gaan staan!Een blauwe nagel is veel minder erg dan doorzeefd worden met explosieven!
Jammer ook dat je totaal verzwijgd waarom extreme moslims deze bewuste aanslag zouden hebben gepleegd,het zou gaan over koptische vrouwen die zich tot de islam zouden hebben bekeerd.

Natuurlijk heb ik makkelijk praten in het (nog steeds)enigzinds veilige Olland,maar angst is een slechte raadgever..

Louis R. zei

Complimenten! Mooi verhaal.

mbuurman zei

Wel een mooie tekst.
Overigens, ik heb in jouw blog ook wel eens kritische bijdragen gelezen overr de mensenrechtenschendingen door de Egyptische regering, tegen (met name) moslims.

En ik denk dat we wél onderscheid mogen maken in onze reacties tussen hetgeen de Kopten aan terreur ondervinden en hetgeen er aan andere mensenrechtenschendingen gebeurt. Niet omdat het eerste zich tegen christenen richt en het tweede tegen (overwegend) niet-christenen. Maar omdat de wijze waarop de kopten worden behandeld door de regering en een groot deel van de moslims (incl. hooggeplaatsten, zoals je al hebt laten zien), een nog schokkender gebeuren is. Daarbij mogen westerlingen ook best een vergelijking maken met de vrijheid die moslims hier ondervinden bij het uitoefenen van hun geloof; terreurdaden die enigszins vergelijkbaar zijn met wat kopten te verduren krijgen in Egypte - of christenen in sommige andere islamitische landen zoals Pakistan - komen hier gewoon niet voor.
In zoverre ben ik het zelfs een keer voor een stukje met Gert eens.

Pittig zei

Wat een ontroerend mooi stukje heb je hier geschreven! Dit raakte me diep.

Laten we niet wachten tot anderen zich gaan gedragen zoals wij dat willen, maar laten wij beginnen anderen te behandelen zoals zij behandelt willen worden.

We zijn het wel eens flink oneens... maar juist dan is het goed de positieve dingen te benoemen.

Dus hierbij om meerdere redenen mijn grote waardering voor dit stuk.