zondag 9 januari 2011

De krimpende Arabische wereld

Deze week zal worden besloten dat de Arabische wereld beduidend kleiner wordt, en 'Afrika' wat groter. Zuidsoedanezen staan in de rijen om hun JA te zeggen tegen onafhankelijkheid van Noord Soedan. Ook hier in Cairo gaat de Zuidsoedanezen naar de stembus. De stembussen blijven trouwens een week open. De 'zwarte' Zuidsoedanezen zijn jarenlang zo vernederd en bestreden door de noordelijke Arabieren dat ze zich ten koste van alles willen afsnijden van die aartsvijanden.

Na Israel in 1948 en 1967 is dit het tweede grote deel van de Arabische wereld dat zich afscheid. De echte vraag is niet de uitslag, die staat volledig vast. Dit is vermoedelijk de eerste en laatste stemming in de Arabische wereld waarbij een uitslag van 99% voor en 1% ongeldig nog echt klopt ook!

De echte kwestie is hoe de besprekingen over de precieze grenslijnen en over de verdeling van de olie gaan verlopen. Het Noorden heeft beloofd de uitslag te eerbiedigen, maar zal zeker eisen gaan stellen wat betreft grenzen en grondstoffen die het Zuiden zal verwerpen. De geur van kruitdamp hangt al in de lucht. Vooral voor de Zuidsoedanezen in en om Khartoem is de spanning groot. Komt er een bijltjesdag? De vrees daarvoor is groot en de Soedanese vluchtelingen druppelen Cairo al weer binnen. Ons Anglikaanse hulpverleningproject Refuge Egypte noteert de nieuwkomers.

Een andere vraag is in hoeverre het Zuiden niet zelf in een enorme burgeroorlog verzeild raakt als het Noorden als externe vijand wegvalt. Maar aangezien dat laatste nog niet het geval is, zullen de 200 zuidelijke stammen voorlopig nog wel manieren vinden tot samenwerken.

3 opmerkingen:

gert zei

Wat mij dan weer duidelijk opviel was dat de zwarte zuid soedanesen de arabieren uit het noorden meer dan zat zijn.
"Zal wel weer de schuld van Wilders zijn".

Hoe,en hoe lang gaan ze die olie opbrengsten uit het zuiden dan verdelen,en is het zuiden daartoe bereid?
Normaal wonen de arabs bovenop de olievelden.

Unknown zei

De Arabieren boven de olievelden? Dat is een misverstand. Ten eerste zit maar een klein deel van de olie onder arabische landen - veel meer zit elders.

En ten tweede, de meeste Arabische landen hebben geen of nauwelijks olie.

gert zei

Me dunkt,Libie,Saudi-Arabie,Koeweit,Indonesie,Algerije,Irak,Qatar,Iran,Nigeria enz.eigenlijk bedoelde ik moslim landen die bovenop de oliebronnen zitten.

Is zuid soedan bereid om de olie opbrengst te verdelen en voor hoelang?