maandag 17 januari 2011

Waarom kwam de Heilige Antonius de berg af?

Vandaag is de gedenkdag van de heilige Antonius. (ca. 251-356) Deze telg uit een rijke familie besloot toen hij 20 jaar oud was om kluizenaar te worden. Na verloop van tijd trok hij zich met tientallen volgelingen terug in de bergen bij de Rode Zee, waar zich een kloostergemeenschap ontwikkelde.

De faam van Antonius bereikte zelfs Europa; St Ambrosius van Milaan wilde graag meer over deze radicale woestijnheilige weten, en vroeg dus aan zijn collega in Alexandria, St Athanasius, of die niet een boekje over Antonius wilde schrijven. Dat zeer interessante boekje bezitten we nog steeds. Daarin lezen we onder meer dat Antonius tientallen jaren in een grot in de berg naast het klooster woonde - maar hij was bereid daaruit te komen om naar Alexandrie te reizen toen Athanasius hem nodig had in de strijd tegen de ketter Arius. Nagginaa min al-Shiriir

Mijn les hieruit: de orthodoxie heeft de orthopraxie nodig om de nieuwlichterijen in de kerk het hoofd te bieden. Om het anders te zeggen: boekenwijsheid, hoe waar ook, is onvoldoende. En vroomheid als zodanig is ook onvoldoende. De kerk, ook vandaag de dag, heeft beide nodig wil het in de marktplaats van de ideeen de harten van de mensen trekken en vasthouden.

Wie Egypte bezoekt moet dat klooster van Antonius bezoeken. Dat is zo mooi. En maar drie uur met de auto van Cairo.

Geen opmerkingen: