maandag 3 januari 2011

Zijn Van Bommel en Voordewind wel zinvol bezig ten aanzien van Egypte?

Een deel van het probleem van mensenrechten en de Islam, is dat het concept van mensenrechten uitgaat van individuele rechten van de mens; de Islam schept daarentegen een veel meer communale cultuur en het onderhoudt dat communalisme ook met behulp van de zwaardmacht van de islamitische overheden.

Dit communalisme van de Islam (en in zekere mate ook van de Kopten) zorgt er in Egypte voor, dat moslims en christenen zich gedragen als twee 'stammen'. Een individuele benadering van mensenrechten spreekt de meeste Egyptenaren nauwelijks aan.

Als op verzoek van Joel Voordewind (CU) en Harry van Bommel (SP) de Egyptische overheid kritische vragen krijgt over de ellende die de Kopten nu in Alexandrie is overkomen, bevestigt dit voor de Egyptische moslims niks anders dan hun tribale en communale stelsel. Dat is precies het omgekeerde van wat Voordewind en Van Bommel wensen denk ik. Het onderstreept immers het moslimse vooroordeel dat de Kopten eigenlijk bij het Westen horen. Dat is een voorname reden voor de minachting van veel Moslims in Egypte voor de Kopten.

Op lange termijn hebben de Kopten en andere minderheden in het Midden Oosten alleen baat bij kritische vragen van Nederland, Europa, de Wereld, als die vragen ook consistent worden gesteld in alle gevallen van de schending van mensenrechten in de Arabische wereld. Dus ook vragen als aanhangers van de Moslim Broederschap worden opgepakt en zonder proces in de cel belanden. Ook vragen bij de massale martelingen die heel gebruikelijk zijn in Egypte. En bij de gevangenschap van bloggers die niks anders doen dan een digitaal oppositiegeluid laten horen.

Als we willen dat moslims in Egypte respect tonen voor alle rechten van de Kopten in hun land, moeten we als westerse landen laten zien dat wijzelf ook respect voor alle rechten van alle mensen tonen. Als we alleen opkomen voor 'de onzen', verstevigen we het tribale systeem in Egypte, het tribale systeem dat mede zorgt voor aanslagen en bloedbaden zoals in Alexandrie op 1 januari 2011.

Zolang de CU en de SP niet opkomen voor moslims die ook lijden onder hun diktatorale regimes, vrees ik dat ik hun kamervragen en dergelijke op zijn gunstigst als zinloos, maar misschien wel als contraproductief moeten worden beoordeeld, vooral met het oog op de lange termijn.

10 opmerkingen:

Abu Pessoptimist zei

Ik stelde naar aanleiding van je boosheid gisteren de vraag of je nog wel goed tot oordelen in staat was. Nou, dat is blijkbaar in orde, want dit lijkt me een uiterst juiste waarneming. Althans, ik ben het er vrijwel 100% mee eens. Het Westen heeft zich - onder de capitulatie-akkoorden - honderden jaren met de christenen in het Midden-Oosten bemoeid en die christenen hebben zich dat laten aanleunen. Een deel van de huidige ellende is daartoe te herleiden - namelijk tot het feit dat de christenen met het Westen worden geassocieerd. Dus, als Voordewind en Van Bommel het goed willen aanpakken, doen ze er goed aan dat samen te bundelen met bezorgdheid over mensenrechten in het algemeen: de schandelijke recente verkiezingsfraude van Mubarak c.s., of wat ik ze al toetwitterde maar waar ze niet op reageerden: de huidige - ongekend uitgebreide - landelijke protestacties in Tunesië (die trouwens in Egypte met grote belangstelling worden gevolgd).

gert zei

Ik moet opnieuw een grote wind laten van dit ozo politiek correcte gedoe wat totaal niks zal veranderd.
Als reaktie op elke aanval op christenen of een christelijke kerk in een moslimland gewoon voorgoed een moskee in een aantal westerse landen sluiten.
Géén verdraagzaamheid tegen onverdraagzamen,géén godsdienstvrijheid meer voor hen die andere uitsluiten!

Zachte heelmeesters.......
Karel Martel draaid zich om....

wvanderwolf zei

Wow Gert... volgens mij zit er een luchtje aan je reactie haha...

B.t.w. (waarschijnlijk een domme vraag) Wie was Karel Martel?

wvanderwolf zei

Trouwens Gert,

Sorry dat ik nog even op je opmerking terug kom. Ik heb eens een moslim op TV horen zeggen: "Vuur moet met vuur bestreden worden."

Ik kan me niet aan de indruk onttrekken dat jij hier hetzelfde standpunt inneemt. Is dat eigenlijk wel een christelijke standpunt?

Ik meen te lezen dat Jezus ons echt iets anders leert.

Klaas zei

Aan de reactie van Gert te zien wint het tribalisme ook in het westen terrein...

gert zei

Hoi Walter,eigenlijk kan Jos veel beter verwoorden wie Karel Martel was.Jos gebruikte zijn naam zelfs als nickname.
Maar even bij wikipedia kijken kan ook,Martel wordt dacht ik ook wel de redder van het christendom genoemd toen hij op een crusiaal moment de islamlegers wist te verslaan/verdrijven.

Ik bedoel zeker niet dat wij als christenen met bomgordels om een moskee moeten gaan binnenlopen.
Maar er zal vanuit de politiek/overheid werelwijd een ander beleid gevoerd moeten gaan worden ipv vragen te blijven stellen.
Satan gaat rond als een briezende leeuw,daarbij gebruikend het zwaard de bomgordels kassamraketten van de islamaanhangers.Ook de zg gematigde islam neemt geen duidelijke afstand van deze duivelse terreur,zelfs een vooraanstaand moslimgeestelijke uit Egypte hekelt de oproep van de paus tot bescherming van de christenen.
En nogmaals God sluit ook mensen uit die andere uitsluiten.

Ik hoop vurig dat de pvv als ze over vier jaar de grootste zijn deze maatregel gaan invoeren.

Klaas zei

En als er dan christenen ergens een bloedbad aanrichten sluiten we ook een Nederlandse kerk?

gert zei

Nergens lees ik in mijn Bijbel dat we/de overheid passief moeten toezien hoe onze maatschappij/cultuur/vrijheden/veiligheid bedreigd,geschonden wordt door een duivelse politieke ideologie die gelijk staat aan het nazisme.

En diegene die lekker gristenpacifist willen blijven moeten niet zeuren,maar zich juist verblijden in het lijden.Martelaren zijn immers het zaad der kerk.
En al helemaal niet zeuren over een voute spelling!

wvanderwolf zei

Hoi Gert,

Sorry dat ik niet eerder kon reageren. Dank voor je uitleg van Karel Martel. Wikipedia doet ook wonderen inderdaad... ;-)

Ik ben het volledig met je eens hoor voor wat betreft de Politiek. De overheid dient de veiligheid van burgers te waarborgen.

Heb jij zelf het gevoel dat er hier in NL te weinig door de overheid wordt gedaan om die veiligheid te bewaken? Het zou kunnen dat daar het één en ander aan schort?

Nee... en als nette christelijke burgers haha hebben we ons te houden aan het onderwijs van de Here. Bomgordels blijven dus inderdaad in de kast... :-)

Genoeglijke avond allemaal! Ga lekker met vrouwlief uit eten...

Klaas zei

Ho ho Gert,

Ik heb dan wel durven zeggen dat er christenen zijn die bloedbaden aanrichten, maar ik zou het christendom niet "een duivelse politieke ideologie die gelijk staat aan het nazisme" willen noemen. Dat gaat me net wat te ver.

En ja, er zijn onder gristenen mensen te vinden die zich voordoen als pacifist, maar jij en ik weten ook dat dat slechts schijn is. Het enige martelaarschap waar ze zich werkelijk in verheugen is het martelaarschap dat komt met een bomgordel.

Zo.... tijd voor m'n pilletje. Jij ook één?