zondag 16 januari 2011

Zwaard van Damocles voor Arabische regimes?

Met grimmige blik heeft de Libische leider Muammar Gaddafi de opstand in Tunesie veroordeeld op de Libische staatstelevisie. In de straten van Libie schijnt het vandaag ook onrustig te zijn geweest. Wat daar in Tunis is gebeurd, doet de dictators sidderen. Qaddafi meldde op TV dat de Tunesiers zijn misleid door WikiLeaks, en daardoor geloven ze dat de familie van de gevluchte Tunesische president miljarden dollars zou hebben weggesluisd naar zijn bankrekeningen.

Ik vrees voor Qaddafi dat het Tunesische volk geen WikiLeaks nodig had om te weten hoe dictators in de Arabische wereld zich gedragen. In Libie is het natuurlijk niet anders. Dit soort heren heeft al tientallen jaren de Arabische landen uitgezogen en leeggeroofd. Nu hangt het zwaard van Damocles in de lucht. Wie volgt?

3 opmerkingen:

Jaco Stoop zei

Een Marokkaanse politicoloog noemde de dictators van Egypte en Jemen als volgende slachtoffers. In Jemen heeft de regering buiten Sana'a nauwelijks nog iets te vertellen dus ik kan me voorstellen dat President Saleh niet lang meer heeft. Helaas vinden de VS het nodig om zijn dictatuur te ondersteunen met miljoenen dollars en wapens.

In Egypte lijkt Mubarak steviger in het zadel te zitten. Aan de andere kant hadden veel mensen Ben Ali ruim een maand geleden ook nog niet afgeschreven, het kan snel gaan. Met 'presidentsverkiezingen' en sektarische spanningen wordt het wellicht een spannend jaar in Egypte!

Unknown zei

In Egypte weet niemand hoe stevig Mubarak zit. (nog los van zijn mogelijke natuurlijke dood). De echte vraag hier is hoe de legerleiding denkt. Als die denken dat ze meer kans op overleven maken door een serieuze verandering, zullen ze dat zomaar kunnen doen.

gert zei

Het is nu toch al genoeg bewezen in het midden oosten dat sommige landen het "best" bestuurd worden door een dikketatort.Laat die lui gewoon zitten.Wat je ervoor terug krijgt is wel duidelijk geworden in bv.irak of iran,na het gedwongen vertrek van Saddam en de sjah.