woensdag 2 februari 2011

Duisternis over Cairo

Meer dan in voorgaande dagen zijn de straten in onze wijk nu verlaten. Zelfs de honden laten zich niet zien. Op de straathoeken staan onze burgerwachters - ik liep net naar zo'n groepje. Een van hen begon meteen tegen me te schreeuwen: 'Wat doe je hier op straat'. Hij was erg opgefokt. Zijn maten zeiden hem dat het wel goed zit, dat ik in de straat woon. 'We zijn bang voor tuig', zei een wat oudere man tegen me. De lol en luchtigheid van de afgelopen nachten was nu totaal weg. 'God beware ons', mompelde hij.

De gevechten in Tahrir, waarbij geweldloze demonstranten worden aangevallen door tuig dat gewoon wordt betaald door instellingen van de overheid om te demonstreren en te vechten voor het regime van Mubarak, maken de mensen overal ziek. Er zijn intussen genoeg bewijzen dat de in elk geval een deel van de politie die een paar dagen geleden met de staart tussen de benen van straat werden verjaagd, meedoet met de gevechten op Tahrir. Zit Mubarak hier zelf achter? Zijn het leden van de Nationale Demokratische Partij die erachter zitten? In elk geval is duidelijk dat krachten die bang zijn hun maatschappelijk macht kwijt te raken, proberen om zon situatie in het land te creeeren dat de overheid wel hard gaat ingrijpen zodat elke vorm van praten met de oppositie en demokratisering voorlopig de ijskast weer ingaan.

De vraag blijft: wat voor rol gaat het leger spelen?

2 opmerkingen:

gert zei

Hier horen we ook berichten van vele Egyptenaren die de chaos zat zijn.Geen gezondheidzorg,geen brood,geen voedsel,geen geld,geen brandstof enz.Vele zijn al lang tevreden met een rustige toegezegde regime change.
Voor de protesterende geld straks wie het onderste uit de kan wil,krijgt het........

wimco zei

zie net dat het iets rustiger lijkt. wat een drama. had gehoopt op een keuze van het leger voor de gewone man en een vlot vaarwel van Hosni. Maar helaas...