donderdag 17 maart 2011

Economie Egypte aan rand afgrond

De economie van Egypte wankelt aan de afgrond. De Egyptische pond verliest waarde ten opzichte van de euro (nu LE 8.25) en de dollar (nu LE 5.91). De val van de pond is niet snel maar wel gestaag en tamelijk lineair. Dat het verlies niet harder gaat is omdat de overheid kunstmatig voor enige stabiliteit zorgt voor zijn munt. De grafiekjes hierbij zijn voor de koers van de pond ten opzichte van de euro (bovenste) en de dollar (onderste)

Moody's Investor's Service heeft Egypte's sovereign bond rating, de indicator voor de bekwaamheid om staatsschulden terug te betalen, verder in de junk status geduwd. Het acht de politieke situatie veel te instabiel. Over de economie meldde Moody's dat de vooruitzichten voor groei, de fiscale positie en de betalingsbalans allemaal verslechterd zijn. Het land heeft aanzienlijke buitenlandse reserves verloren, onder meer omdat Egypte zijn munt ondersteunt.

De inflatie in februari was maar 1o%. Dat is een vrij normale inflatie in Egypte maar er is geen reden om daar tevreden over te zijn, want mensen geven bijna niets uit. Veel winkels zijn daarom van ellende maar met forse uitverkopen begonnen.

Verwachting voor de komende weken en maanden is een verdere val van de pond, toenemende inflatie en sterk toenemende werkeloosheid. Die is nu officieel al 9.7% en volgens velen in werkelijkheid wel 20%. Maar degenen die werk hebben doen vaak maar 'half werk'. De verborgen werkeloosheid is schreeuwend hoog.

In het klimaat van politieke onzekerheid lijkt me dat deze financiele indicatoren voor grote sociale onlust gaat zorgen. Er wordt nu al links en rechts gestaakt, doorgaans om betere salarissen. Dat is precies wat het land nu even helemaal niet kan hebben maar daar hebben de sloebers die per maand 500 pond verdienen geen boodschap aan.

De politiek moet dus zeer snel voor duidelijke (economische) leiding gaan zorgen. Daar zal niet voor parlementsverkiezingen in juni sprake van zijn, en ook dan is het onwaarschijnlijk dat er een kabinet komt dat het land echt kan leiden. Het is de vraag of het land deze crisis zo lang aankan en of het leger of elementen daarbinnen het daar op laten aankomen.

Geen opmerkingen: